Persatuan Pengguna Islam Malaysia

Dimulakan pada May 30, 2022

SEDEKAH KORBAN DI KOTA SUCI MEKAH

RM34,747 / 102.20 %

Telah terkumpul daripada sasaran sumbangan RM34,000

990 Penyumbang

Kempen Berjaya

Kongsi:

Tentang Kempen

Ayuh sama-sama sedekah daging korban di kota suci Mekah untuk saudara seislam kita di kesemua negara-negara Islam di dunia.


Secara umumnya hukum melaksanakan ibadah korban adalah sunat muakkad. Sunat yang digalakkan dan dituntut dalam Islam. Ibadah korban dijalankan khususnya pada hari raya Aidiladha bermula apabila khatib turun dari atas mimbar selepas khutbah solat Aidiladha pada 10 Zulhijjah sehingga terbenamnya matahari pada 13 Zulhijjah. Maka tempoh menyembelih haiwan korban hanya empat hari dalam setahun iaitu pada 10,11,12 dan 13 Zulhijjah.


Ibadah korban dibenarkan kepada haiwan ternakan seperti lembu, unta, kerbau, kambing, kibas dan lain-lain. Ibadah ini dilakukan adalah untuk bersedekah daging korban yang disembelih untuk dijadikan makanan kepada golongan yang memerlukan seperti fakir miskin, asnaf dan lain-lain.وَالْمُخَاطَبُ بِهَا الْمُسْلِمُ الْحُرُّ الْبَالِغُ الْعَاقِلُ الْمُسْتَطِيع Maksudnya: Golongan yang ditujukan perintah untuk melaksanakan korban itu ialah orang Islam, merdeka, baligh, berakal dan berkemampuan (Rujuk Mughni al-Muhtaj, 6:123).


Kempen ini bertujuan untuk membuka peluang kepada sesiapa yang kurang berkemampuan untuk melaksanakan ibadah korban pada tahun ini, tetapi mahu turut sama berkongsi pahala memberi makan kepada golongan yang memerlukan terutamanya saudara-saudara kita di negara-negara Islam di seluruh dunia.


Kami ingin mengajak orang ramai untuk sama-sama menyumbang dan bersedekah dengan Kempen Sedekah Korban di Mekah serendah RM10.00. Dengan sedekah ini, kami mengharapkan lebih ramai lagi umat Islam dari golongan asnaf miskin di seluruh dunia dapat diceriakan pada hari Raya Aidiladha tahun ini & bagi mereka yang berniat untuk sedekah daging korban ini boleh bersedekah di kempen ini, RM479 untuk 1 ekor kambing.


Bagi yang berkemampuan dan ingin melaksanakan ibadah korban di Mekah boleh klik di bawah ini:

https://korban.sumbangan.com/utama

https://korban.sumbangan.com/utama

https://korban.sumbangan.com/utamaSecara asasnya, ibadah korban itu perlu dilakukan dengan menyembelih seekor kambing atau mengambil 1 bahagian daripada 7 bahagian pada seekor lembu atau unta atau kerbau. Istimewa kepada sesiapa yang kurang berkemampuan untuk melaksanakan ibadah korban pada tahun ini, tetapi mahu turut sama memberi makan kepada saudara-saudara Islam kita yang kurang berkemampuan di negara-negara Islam sedekah korban kami sediakan!Menurut Dr. Zaharuddin Abd Rahman, pakar syariah Malaysia, melaksanakan ibadah korban secara wakil ke luar negara hukumnya adalah harus dan sah namun yang terbaik dan tiada khilaf adalah di tempat sendiri. Harga yang ditawarkan untuk korban di Mekah atau di negara lain juga adalah lebih murah, dan semakin ramai muslimin dan muslimat melaksanakan korban di luar negara.Ibadah korban bagi kempen ini akan dilaksanakan di Kilo Asyarah, Kota Suci Mekah oleh wakil PPIM yang bertauliah dengan menyembelih haiwan korban seperti unta, lembu dan kambing. Setiap hasil daging korban tersebut akan dikongsi kepada mereka yang kurang berkemampuan di negara-negara Islam di dunia seperti Palestin, Syria, Yaman dan lain-lain.


Semoga ibadah korban dapat dihayati dan meningkatkan ketakwaan kepada Allah SWT seperti mana firman-Nya yang bermaksud: “Kamu sekali-kali tidak akan pernah sampai pada kebaikan yang sempurna sebelum kamu menafkahkan sebahagian harta yang kamu cintai.” (Surah Ali-Imran, ayat 92).


Jom #BuatBaik!


Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Terbaru Perkembangan

Tiada perkembangan

Doa-Doa #Penyumbang

Terbaru Rujukan

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jul 10, 2022

HAMBA ALLAH

Menyumbang sebanyak RM25.00

Jul 09, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM200.00

Jul 09, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jul 09, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM100.00

Jul 09, 2022

Kempen Sumbangan Tamat