PERTUBUHAN KEBAJIKAN SINAR BAKTI

Dimulakan pada Dec 28, 2021

1 KERETA 1 ALAT PEMADAM KEBAKARAN

RM20 / 0.29 %

Telah Terkumpul Daripada Sasaran Sumbangan RM7,000

2 penyumbang

Kempen Berakhir!

Kongsikan:

Tentang Kempen

Edaran sebanyak 100 unit alat pemadam api akan diedarkan kepada pemilik kenderaan di sekitar sebaik sahaja kempen ini berjaya mendapat sokongan.

1 Kereta 1 Alat Pemadam Api (APA)


Di Malaysia, setiap kenderaan tidak diwajibkan mempunyai alat pemadam api di dalam kenderaan mereka. Namun, sering kali terjadi kebakaran kereta yang boleh disebabkan oleh pelbagai punca yang tidak pernah terlintas di dalam fikiran pengguna di jalan raya. Oleh itu, sejauh manakah kepentingan penggunaan alat pemadam api (APA) di dalam kenderaan anda? Jom lihat apa natijahnya :


1) Mengelakkan letupan kereta


Kebakaran kereta dapat merebak dengan cepat, sampai ke tempat yang menyimpan wayar petrol dan elektrik dengan cepat. Sekiranya api sampai ke tempat yang menyimpan sejumlah besar petrol, ada kemungkinan besar ini akan menyebabkan letupan, kerana petrol sangat mudah terbakar.2) Membantu orang lain di jalan raya 


Kemungkinan anda menghadapi orang lain dengan kebakaran kereta lebih tinggi daripada anda sendiri yang mengalami kebakaran. Oleh kerana bukan merupakan syarat undang-undang di Malaysia untuk membawa alat pemadam api di dalam kereta anda, tidak semua orang akan memilikinya. Sekiranya anda melihat seseorang mengalami kebakaran di kenderaan mereka, anda akan dapat membantu mereka memadamkannya.


3) Mengatasi masalah kebakaran pada peringkat awal


Kebanyakan kebakaran kereta bermula kecil, dan secara amnya disebabkan oleh masalah elektrik atau mekanikal. Jika anda menarik lebih cepat dan menggunakan pemadam api anda dengan segera, anda boleh mengelakkan kemalangan yang lebih serius dan berpotensi membawa maut. Orang lain dalam kereta anda juga boleh menggunakan alat pemadam api untuk memadamkan api kecil lebih cepat supaya anda tidak perlu menunggu sehingga api semakin merebak baharulah hendak menggunakannya.Persoalannya, adakah alat pemadam api boleh diletakkan di dalam kereta? 


Sudah pasti jawapannya ya, kerana terdapat alat pemadam api yang sesuai dan terpilih iaitu jenis yang boleh diletakkan di dalam kenderaan anda sebagai langkah keselamatan awal bagi mencegah kebakaran kecil berlaku.Maka dengan itu, tercetuslah inisiatif daripada Pertubuhan Kebajikan Sinar Bakti untuk menganjurkan kempen " 1 kereta, 1 alat pemadam api "  sebagai satu langkah persediaan mencegah kebakaran apabila berlaku kemalangan jalanraya yang mungkin akan meragut nyawa.Bersamalah kita menyokong usaha kempen peringkat Fasa pertama ini dengan sasaran edaran sebanyak 100 unit alat pemadam api secara percuma kepada umum dengan tujuan dapat memupuk kesedaran awam tentang pencegahan kebakaran ketika berlakunya kemalangan jalanraya.


Anda merasakan kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Perkembangan Terbaru

Tiada perkembangan

Doa-doa #Penyumbang

Rujukan Teratas

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

HAMBA ALLAH

Menyumbang sebanyak RM10.00

Dec 29, 2021

HAMBA ALLAH

Menyumbang sebanyak RM10.00

Dec 29, 2021

Kempen Sumbangan Tamat