ASAR HUMANITY

Dimulakan pada Jan 09, 2024

SEDEKAH AIR BERSIH BERTERUSAN UNTUK PELARIAN SERANGAN ZIONIS DI GAZA

RM3,976

Telah terkumpul

261 Penyumbang

Kongsi:

Tentang Kempen

Warga Gaza terjejas serangan terhad akses kepada air bersih, terancam cabaran penyakit, jom lindungi mereka dengan hantaran lori air bersih!


Dalam serangan dan sekatan Zionis yang melanda Gaza sampai hari ini, kita tidak boleh mengabaikan tanggungjawab kita untuk memberi bantuan kepada mereka yang mengalami penderitaan. Penduduk Gaza, terutama yang tinggal di pusat perlindungan, kini berhadapan dengan krisis air bersih yang serius, membahayakan kesihatan dan nyawa mereka.Ketua Eksekutif Kementerian Kesihatan enggan memberi amaran tentang keadaan kritikal di Gaza, di mana air minuman yang tercemar adalah punca utama penyakit yang mengancam nyawa. Dalam keadaan yang semakin meruncing, kita perlu bersatu untuk memberikan bantuan air bersih segera kepada mereka yang memerlukan.Sejak awal pendudukan Palestin, penduduk Gaza telah menghadapi pelbagai cabaran yang serius. Tindakan Zionis memotong bekalan air, makanan, elektrik, bahan api dan internet di Semenanjung Gaza telah memburukkan lagi keadaan hidup mereka. Ini bukan sahaja membawa kepada peningkatan penyakit, tetapi juga memaksa ratusan ribu orang tinggal di tempat perlindungan yang penuh dengan risiko wabak penyakit.Ini menjadi ancaman utama, dengan wabak dan penyakit berjangkit merebak dengan cepat di tempat perlindungan yang sesak. Penduduk Gaza memerlukan bantuan segera untuk memastikan bekalan air bersih yang mencukupi dan mencegah penularan penyakit selanjutnya.Menurut UNICEF, kanak-kanak yang dipindahkan baru-baru ini di Gaza hanya mempunyai akses kepada 1.5 hingga 2 liter air sehari, jumlah yang jauh lebih rendah daripada minimum yang diperlukan untuk terus hidup. Keadaan ini menggambarkan keadaan kritikal di mana kanak-kanak Gaza mendapati diri mereka, dengan keperluan mereka untuk air bersih masih jauh dari dipenuhi.


Beberapa minggu lalu, berkat sumbangan anda, kami berjaya menghantar lori berisi ribuan liter air bersih kepada pelarian di sekolah yang kini telah menjadi pusat perlindungan. Walau bagaimanapun, kami masih memerlukan bantuan anda supaya ia dapat dinikmati berterusan.Asar Humanity kini melancarkan kempen mengutip derma dan menjemput anda untuk membantu mengagihkan air bersih kepada saudara kita di Gaza. Setiap sumbangan anda akan membantu memastikan operasi lori air berharga RM3,000 yang mampu membawa beribu liter air bersih dapat terus berjalan. Mulai dari RM10 inshaAllah bersama-sama, kita boleh membantu perjuangan mereka mempertahankan tanah air Palestina dan merebut kembali pembebasan Al Aqsa.


Jom #BuatBaik!

Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Terbaru Perkembangan

Doa-Doa #Penyumbang

Terbaru Rujukan

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

RAMLAN BIN JINAL

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jun 11, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jun 10, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jun 08, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM5.00

Jun 07, 2024

SEMUT HITAM

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jun 05, 2024