ASAR HUMANITY

Dimulakan pada Oct 14, 2022

SEDEKAH AIR MINUM UNTUK WARGA TERJEJAS BENCANA

RM210 / 7.00 %

Telah terkumpul daripada sasaran sumbangan RM3,000

14 Penyumbang

Kempen Berakhir!

Kongsi:

Tentang Kempen

Indonesia sedang menghadapi bencana banjir & tanah runtuh, mari kita sama-sama menyokong perjuangan penduduk yang terjejas dengan menghantar sedekah terpenting dalam Islam berupa air minum.


Pada masa ini, beberapa bencana sedang melanda Indonesia. Sejak beberapa minggu lalu, Indonesia mengalami hujan lebat yang mengakibatkan banjir dan tanah runtuh di beberapa kawasan. Akibatnya, beberapa keluarga terpaksa meninggalkan rumah mereka untuk berpindah.Seperti di Aceh Utara, sebanyak 35.618 orang terpaksa berpindah di 26 tempat perpindahan yang telah disediakan. Dimana banjir ini telah menenggelami 12 mukim. Di kawasan lain, seperti Ibu Negara Indonesia, DKI Jakarta juga merupakan kawasan yang terjejas. Menurut data Badan Penanggulangan Bencana Daerah (BPBD), sebanyak 68 Rukun Tetangga (RT) di DKI Jakarta terendam banjir dan sekitar 116 penduduk meninggalkan rumah mereka.Dengan keadaan ini, banyak penduduk memerlukan bantuan untuk terus melanjutkan hidup mereka terutama bantuan asas seperti air minum. Karena keadaan seperti ini, penduduk sukar mendapatkan air bersih yang bisa digunakan untuk diminum.Oleh sebab itu, marilah kita bersama-sama membantu penduduk yang terjejas bencana banjir dan sambut saranan di Indonesia dengan menyediakan air minum untuk keperluan mereka. Hikmahnya, sedekah air minum adalah sedekah yang paling utama. Jika air ini diminum dan menjadi sumber tenaga dan mereka menggunakan tenaga itu untuk berjuang di jalan Allah SWT, inshaAllah pahalanya juga akan mengalir ke dalam diri kita sebagai pemberi sedekah.


Teringat hadis yang diriwayatkan oleh Sa’ad bin ‘Ubadah radhiallahu’anhu, beliau berkata:


يَا رَسُولَ اللَّهِ إِنَّ أُمِّي مَاتَتْ أَفَأَتَصَدَّقُ عَنْهَا قَالَ النبي صلى الله عليه وسلم نَعَمْ قُلْتُ فَأَيُّ الصَّدَقَةِ أَفْضَلُ قَالَ سَقْيُ الْمَاءِ


“Wahai Rasulullah, sesungguhnya ibuku telah meninggal dunia. Bolehkah saya bersedekah atas namanya?” Nabi shallallahu 'alaihi wa sallam menjawab: "Ya". Sa'ad bertanya lagi: "Sedekah apakah yang paling utama ya Rasulullah?". Rasulullah shallallahu 'alaihi wa sallam menjawab: "Sedekah berupa air minum" (HR. An Nasa'i no. 3666, dinukilkan oleh Al Albani dalam Shahih An Nasa'i).Sebanyak mana pun sedekah yang anda berikan, inshaAllah akan sangat berguna untuk penduduk yang ditimpa musibah. Semoga Allah SWT membalas anda dengan sebaik-baik balasan atas sedekah yang anda berikan dan semoga Allah SWT redha dengan setiap langkah anda di muka bumi ini dalam menempuh jalan-Nya.


Jom #BuatBaik!

Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Terbaru Perkembangan

Doa-Doa #Penyumbang

Terbaru Rujukan

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM50.00

Nov 13, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Nov 11, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM25.00

Nov 10, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Nov 07, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Oct 28, 2022

Kempen Sumbangan Tamat