BANTU MEMUDAHKAN URUSAN JEMAAH BERIBADAH DI MASJID

RM480 / 16.00 %

Telah terkumpul daripada sasaran sumbangan RM3,000

38 Penyumbang

Kempen Berakhir!

Kongsi:

Tentang Kempen

Membantu mereka yang sedang melakukan ibadah amat besar pahalanya yang menanti kita. Besar ganjarannya untuk kita bantu saudara-saudara kita. Pahala sentiasa mengalir dan menanti kita kelak.


Masjid adalah tempat suci dan bersejarah bagi umat Islam. Ia berperanan penting dalam menyediakan tempat untuk melaksanakan ibadah dan memperkuat hubungan umat dengan Allah SWT. Dalam usaha untuk meningkatkan keselesaan dan kemudahan semasa ibadah, sumbangan peralatan masjid seperti mesin air, kerusi solat, sejadah dan rehal adalah sangat penting.Salah satu peralatan penting yang boleh disumbangkan adalah mesin air. Mesin air memainkan peranan penting dalam memastikan bekalan air bersih dan suci untuk kegunaan umat ketika menjalankan ibadah seperti wuduk dan mandi. Dengan sumbangan mesin air yang memadai, masjid dapat memastikan kebersihan dan kebersihan diri setiap individu yang hadir.Kerusi solat juga merupakan sumbangan penting yang boleh memberikan keselesaan kepada jemaah semasa menjalankan solat. Kerusi solat yang selesa dan ergonomik dapat membantu mereka yang mempunyai masalah kesihatan atau kekurangan fizikal untuk menjalankan ibadah dengan lebih baik. Sumbangan kerusi solat juga boleh memberi keselesaan kepada orang tua dan ibu mengandung ketika mereka hadir di masjid.


Selain itu, sumbangan sejadah juga amat dihargai. Sejadah berperanan sebagai alas semasa melaksanakan solat dan memberikan keselesaan kepada jemaah semasa bersembahyang. Dengan adanya sejadah yang mencukupi, masjid dapat memastikan bahawa jemaah dapat melaksanakan solat dengan tenteram tanpa perlu risau tentang kekurangan sejadah.Rehal juga merupakan peralatan penting yang boleh disumbangkan kepada masjid. Rehal digunakan untuk menopang dan menyokong Al-Quran semasa pembacaan dalam solat atau ketika mengajar. Sumbangan rehal yang mencukupi akan memudahkan pengajaran dan pembelajaran Al-Quran di dalam masjid serta memastikan kelestarian kitab suci kita.Kesimpulannya, sumbangan peralatan masjid seperti mesin air, kerusi solat, sejadah, dan rehal memainkan peranan penting dalam meningkatkan keselesaan dan kemudahan semasa ibadah. Sumbangan ini tidak hanya memberikan manfaat kepada jemaah yang hadir di masjid, tetapi juga membantu memperkukuhkan institusi masjid sebagai pusat keagamaan yang berkualiti. Oleh itu, kita harus mendorong sumbangan semacam ini dan bekerjasama untuk memastikan kecukupan peralatan masjid yang diperlukan bagi kesejahteraan semua.عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ غَدَا إِلَى الْمَسْجِدِ أَوْ رَاحَ أَعَدَّ اللَّهُ لَهُ فِي الْجَنَّةِ نُزُلًا كُلَّمَا غَدَا أَوْ رَاحَ


Dari Abu Hurairah dari Nabi SAW, baginda bersabda: “Barangsiapa datang ke masjid pada pagi atau petang hari, maka Allah akan menyediakan persinggahan baginya di syurga, setiap kali dia berangkat ke masjid di pagi atau petang hari.” (HR Muslim)

Jom #BuatBaik!

Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Terbaru Perkembangan

Tiada perkembangan

Doa-Doa #Penyumbang

Terbaru Rujukan

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

NURUL

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jun 02, 2023

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

May 31, 2023

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

May 30, 2023

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM15.00

May 30, 2023

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

May 29, 2023

Kempen Sumbangan Tamat