INFAQ BAIKI MASJID AL MAKMUR

RM670 / 6.70 %

Telah terkumpul daripada sasaran sumbangan RM10,000

51 Penyumbang

8 Baki Hari

Kongsi:

Tentang Kempen

Tabung Pembangunan Masjid Al Makmur adalah satu usaha infaq untuk pembangunan iman dan sahsiah bagi jemaah sekitar. Bersama-sama membantu jemaah masjid adalah satu jihad demi keutuhan ummah.


Masjid Al Makmur Kg Seri Makmur, Parit Sangit adalah sebuah masjid yang terletak dalam Mukim Lubuk, Batu Pahat, Johor. Bangunan masjid ini telah dibina lebih 50 tahun yang lepas dan mempunyai jemaah kariah berjumlah kira-kira 200 orang dari sekitar Kg Seri Makmur, Parit Sangit serta kawasan Jalan Batu Putih Darat.


Masjid Al Makmur ini mempunyai binaan separa papan dan batu. Keuzuran masjid ini kian ketara dari masa ke semasa. Walaupun telah beberapa kali diperbaiki, namun, akhirnya terpaksa akur kepada kehendak zaman.
Antara cadangan adalah mengadakan pusat aktiviti warga emas serta aktiviti sukan seperti memanah. Perancangan juga dilakukan untuk menjadikan masjid ini mesra internet dan mesra jemaah sesuai dengan peredaran zaman. Menjadikan masjid ini sebagai pusat penyebaran maklumat serta menjadi pusat pertemuan masyarakat. Menggabungkan teknologi moden dan tradisi lama sebagai pemangkin untuk melahirkan jemaah yang berilmu dan beriman.
“Sesiapa yang menunjukkan kepada perkara kebaikan nescaya dikurniakan kepadanya pahala sebagaimana pahala orang melakukan kebaikan tersebut” (Hadith Riwayat Muslim)“Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya." (Surah Al Baqarah, ayat 261)


Jom #BuatBaik!


Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Terbaru Perkembangan

Tiada perkembangan

Doa-Doa #Penyumbang

Terbaru Rujukan

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jun 13, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jun 12, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jun 12, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jun 11, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jun 11, 2024