ACT FOUNDATION

Dimulakan pada Jun 21, 2022

BANTUAN KECEMASAN MANGSA BANJIR BANGLADESH

RM1,150 / 7.67 %

Telah terkumpul daripada sasaran sumbangan RM15,000

12 Penyumbang

Kempen Berakhir!

Kongsi:

Tentang Kempen

Banjir kilat melanda Bangladesh hujan lebat sejak beberapa hari lalu menyebabkan sungai melimpah dan menenggelamkan kawasan penempatan di pelbagai titik bantu mereka sekarang juga.


Innalillahi wa inna illahi raji’un. Banjir kilat melanda Bangladesh. Hujan lebat sejak beberapa hari lalu menyebabkan sungai melimpah dan menenggelamkan kawasan penempatan di pelbagai titik. Sehingga menyebabkan 59 orang penduduk meninggal! Berkemungkinan banyak lagi bilangan meninggal dunia kerana sebagai tempat, pemindahan tidak dapat dilakukan. Sejak Khamis (16/6), Bangladesh turun hujan lebat selama beberapa hari berturut-turut.Sungai Assam dan Meghalaya tidak mencukupi untuk menampung aliran air, sehingga menenggelamkan rumah penduduk di Sunamganj, Sylhet, Kurigram, dan Lalmonirhat. Kesan paling teruk dilihat di Daerah Sunamganj dan Sylhet, kerana banjir menenggelamkan hampir keseluruhan kawasan.
Teruknya banjir ini tidak jauh Ini disebabkan kerana Bangladesh mempunyai kira-kira 130 sungai yang dikira majoritu melimpah. Pada masa ini, selain 59 meninggal, 6 juta orang lainnya telah terjejas yang berkemungkinan juga menjejas 1,1 juta pelarian Rohingya di Banglasdesh.


Banjir berleluasa ini turut menjejaskan aktiviti penduduk bermula penerbangan di lapangan terbang Sylhet, Bangladesh operasi kereta api di wilayah Sylhet juga telah digantung sehingga gangguan bekalan elektrik yang mengganggu komunikasi dan banyak pasar komoditi yang akan mengganggu rantaian bekalan untuk komoditi penting di kawasan Sylhet dan Sunamganj.Bantu mereka sekarang juga! Bertolak dari teruknya akibat banjir ini, ACT mengajak anda membantu membantu saudara Bangladesh dan saudara Rohingya terjejas banjir dengan bantuan kecemasan yang mereka butuhkan.Pada masa ini mereka memerlukan makanan kecemasan, ubat-ubatan dan shelter. Tak kira berapa besar infaq anda, ketahuilah bahawa infaqmu boleh meringakan duka mereka. Jazakumullah khairan. Doa setulus-tulusnya dari kami semoga kebahagiaan, kemudahan, perlindungan dan kelancaran rezeki selalu dilimpahkan Allah SWT. Aamiin ya Rabb.


Jom #BuatBaik!


Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Terbaru Perkembangan

Tiada perkembangan

Doa-Doa #Penyumbang

Terbaru Rujukan

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jul 07, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jul 01, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM1,000.00

Jul 01, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jun 30, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM50.00

Jun 24, 2022

Kempen Sumbangan Tamat