AKSI CEPAT TANGGAP FOUNDATION

Dimulakan pada Dec 05, 2021

BANTUAN KECEMASAN LETUSAN GUNUNG SEMERU

RM11,171 / 37.24 %

Telah Terkumpul Daripada Sasaran Sumbangan RM30,000

397 penyumbang

Kempen Berakhir!

Kongsikan:

Tentang Kempen

Sumbang Bantuan Kecemasan Letusan Gunung Semeru di Indonesia

Innalillahi wa inna ilaihi raji’un - Bakal mangsa seramai 110,977 penduduk sangat memerlukan bantuan anda!


Bencana alam kembali melanda negara. Gunung Semeru di Kabupaten Lumajang, Jawa Timur, Indonesia mengalami peningkatan aktivitas. Sekitar pukul 3 sore hari, gunung berapi itu memuntahkan awan panas pada petang Sabtu (12/4), menimbulkan kepanikan di kalangan penduduk setempat. Kini ratusan ribu orang telah terpaksa melarikan diri.


Dirakam oleh kamera, abu gunung berapi naik tinggi. Penduduk berpusu-pusu ke lokasi yang lebih selamat.

Sejak awal Disember 2021, Gunung Semeru dilaporkan berada dalam keadaan turun naik dan berpotensi mengeluarkan awan panas salji. Status berjaga-jaga atau tahap 2, Gunung Semeru dicerap mengalami 61 letusan, 4 runtuhan salji, 27 tiupan angin dan 1 runtuhan awan panas (12/1).
 
Terdapat sekurang-kurangnya dua mangsa maut, 41 orang melecur dan dikejarkan ke pusat kesihatan. Selebihnya terkandas di kem pelarian terhad. Laluan jalan raya antara bandar terputus. Terputus bekalan elektrik secara menyeluruh.

Tolong kirimkan doa dan bantuan ikhlas untuk saudara-saudara kita di sekitar Gunung Semeru. Semoga keadaan akan bertambah baik segera.
 
InsyaAllah, ACT Team sedang berusaha sedaya upaya untuk menampung keperluan penduduk yang terjejas. Sokongan anda akan ditukar kepada keperluan kecemasan seperti tempat tinggal sementara, bantuan makanan dan bantuan perubatan.
 
Tolonglah orang, maka Allah Ta'ala menolong kita dari kesulitan.
"Dan Allah akan sentiasa menolong seorang hamba, selama hamba itu menolong saudaranya." (HR. Muslim dari Abu Hurairah radhiyallahu'anhu)
 
Bismillahirrahmanirrahim. Insan-insan yang bertaqwa, ayuh selamatkan saudara kita. Tidak kira berapa banyak sedekah yang anda berikan, memberi sedikit keselesaan, meringankan beban dan berkongsi kebahagiaan bersama mereka yang kini sedang diuji dalam kesusahan.
 
Jazakumullāhu Khayran. Doa ikhlas dari kami, semoga para penderma sentiasa dilindungi dari segala macam musibah, dan diberikan kemudahan serta pertolongan, Amin Allahuma Amin.


Anda merasakan kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Perkembangan Terbaru

Doa-doa #Penyumbang

Rujukan Teratas

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

HAMBA ALLAH

Menyumbang sebanyak RM10.00

May 17, 2022

HAMBA ALLAH

Menyumbang sebanyak RM10.00

May 16, 2022

HAMBA ALLAH

Menyumbang sebanyak RM10.00

May 16, 2022

HAMBA ALLAH

Menyumbang sebanyak RM10.00

May 16, 2022

HAMBA ALLAH

Menyumbang sebanyak RM50.00

May 15, 2022

Kempen Sumbangan Tamat