YAYASAN ENDATOE RAJ ELFATH

Dimulakan pada May 28, 2024

MARI SOKONG ANAK-ANAK PENGHAFAL ALQURAN DI PESANTREN ARRAUDHAH

RM0

Telah terkumpul

0 Penyumbang

Kongsi:

Tentang Kempen

Marilah kita bersaing dalam kebaikan dan menyumbang dalam menyebarkan ilmu dan cahaya al-Quran.


Semoga kita semua sentiasa dilindungi Allah SWT dan sentiasa diberikan kesihatan serta keberkatan dalam setiap langkah kehidupan kita. Dikesempatan ini, kami ingin mengajak anda semua untuk bersama-sama menanam kebaikan yang akan terus berkembang dan memberi manfaat, bukan sahaja untuk kita di dunia, malah sebagai bekal akhirat.Izinkan kami memperkenalkan Pondok Pesantren Tahfiz Qur'an Ar-Raudhah yang terletak di Aceh Utara. Pondok pesantren ini merupakan tempat berteduh kepada 120 pelajar yang bersemangat menghafaz dan mengaji al-Quran. Antaranya, ramai yang datang dari keluarga miskin, yang kehidupannya sederhana dan penuh keterbatasan. Namun begitu, keterbatasan material tidak menghalang mereka untuk bersusah payah menggapai impian mulia iaitu menjadi penghafal al-Quran yang kelak memberi syafaat kepada ibubapa dan masyarakat Islam.Pondok Pesantren Tahfiz Qur'an Ar-Raudhah bukan sekadar tempat belajar, malah menjadi rumah kedua kepada para pelajar. Di sini, mereka mendapat didikan agama yang intensif, akhlak yang baik dan suasana kekeluargaan yang erat. Namun, bagi mengekalkan kesinambungan pondok pesantren dan memenuhi keperluan harian para pelajar khususnya dari segi penggunaan, kita memerlukan bantuan daripada para dermawan.


Pada masa ini, salah satu keperluan mendesak kita ialah beras. Sebagai makanan ruji, beras merupakan keperluan utama yang mesti dipenuhi setiap hari. Dengan bilangan pelajar yang mencecah 120 orang, keperluan terhadap beras agak besar. Lebih-lebih lagi, dengan latar belakang segelintir pelajar yang kurang bernasib baik dari segi ekonomi, kami cuba sedaya upaya untuk memastikan setiap pelajar mendapat makanan yang mencukupi dan berkhasiat agar mereka dapat belajar secara optimum.Kami mengajak saudara-saudari sekalian untuk menghulurkan sumbangan bagi membantu menyediakan beras kepada pelajar-pelajar di Pondok Pesantren Tahfiz Qur'an Ar-Raudhah. Setiap butir nasi yang mereka makan dari sumbangan yang anda berikan, insya-Allah akan menjadi pahala yang terus mengalir. Selain itu, dengan membantu mereka, anda memainkan peranan dalam melahirkan generasi penghafaz Al-Quran yang akan membawa kebaikan kepada umat.


Memberi sumbangan kepada pondok pesantren bukan sahaja membatu dari sudut material, malah ia memberi impak rohani yang besar. Rasulullah SAW bersabda, "Sesiapa yang menolong saudaranya dalam kesusahan, Allah akan menolongnya dalam kesusahan pada hari kiamat." (HR. Muslim).


Dengan menderma, kami bukan sahaja memberikan kebahagiaan dan keberkatan kepada pelajar, tetapi juga kepada diri sendiri.Marilah kita bersaing dalam kebaikan dan menyumbang dalam menyebarkan ilmu dan cahaya al-Quran. Sumbangan boleh disalurkan melalui akaun rasmi pondok pesantren atau terus menghubungi pondok pesantren untuk maklumat lanjut. Setiap rupiah yang anda sumbangkan sangat bermakna untuk kelangsungan pendidikan pelajar di Pondok Pesantren Tahfiz Qur'an Ar-Raudhah.


Semoga Allah SWT membalas budi saudara dan saudari dengan ganjaran yang berlipat ganda dan rezeki yang melimpah ruah. Amin.


Jom #BuatBaik!

Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Terbaru Perkembangan

Tiada perkembangan

Doa-Doa #Penyumbang

Tiada doa

Terbaru Rujukan

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

Tiada sumbangan