ASAR HUMANITY

Dimulakan pada Nov 15, 2022

SEDEKAH BUKU DAN ALAT TULIS PELAJAR TAHFIZ DHUAFA FASA 2

RM3,000 / 100.00 %

Telah terkumpul daripada sasaran sumbangan RM3,000

170 Penyumbang

Kempen Berjaya

Kongsi:

Tentang Kempen

Jom kita sokong pelajar tahfiz dhuafa supaya mereka bisa belajar sebanyak mungkin melalui sedekah buku dan alat tulis. Ayuh bantu mereka!


Maahad merupakan salah satu institusi pendidikan yang dipilih oleh segelintir orang untuk menyambung pelajaran. Mereka datang dari pelbagai wilayah, latar belakang, bangsa, dan suku untuk mereka berkumpul di satu tempat yang dipanggil 'maahad' dengan matlamat mencari pendidikan agama.Salah satu maahad dengan pelajar dari pelbagai daerah ialah Maahad Al-Quran Darussalam yang terletak di Cileungsi, Bogor, Jawa Barat, Indonesia. Jumlah pelajar di sini seramai 31 orang pelajar yang datang dari pelbagai daerah dari kalangan anak-anak yatim dhuafa.


Semasa menjalani kehidupan di maahad, pelajar sudah mula belajar untuk hidup berdikari tanpa ibu bapa. Walaupun berdepan dengan pelbagai kepayahan dan ujian, mereka harus mampu melaluinya secara berdikari. Dengan cara itu, tahap kematangan mereka akan meningkat. Setiap hari pelajar dibekalkan dengan pelajaran agama seperti ilmu fiqh, hadis, tilawah, bahasa Arab dan bahan diniyah yang lain. Alhamdulillah, dari hasil aktiviti pelajar, banyak penambahbaikan dari segi pengajaran dan pembelajaran mahupun dari segi adab pelajar.Untuk menyokong aktiviti pembelajaran dan pengajaran, alhamdulillah maahad ini telah mempunyai kitab Hadith Arba'in dan kitab Dursullughah untuk mempelajari bahasa Arab yang diharapkan pelajar disini. Selain menghafaz Al-Quran, mereka juga dapat menghafaz hadis dan boleh berkomunikasi menggunakan bahasa Arab.


"Bukan pengetahuan yang harus datang kepada kamu, tetapi kamu yang harus datang kepada pengetahuan." (Imam Malik)


Secara tidak langsung, maksud pepatah Imam Malik ialah kita sebagai hamba Allah SWT dituntut untuk menuntut ilmu sebanyak mungkin dengan cara datang ke tempat atau guru yang ajar ilmu, bukan hanya menunggu sampai ada guru yang akan mengajar kita.
Demi menimba ilmu yang lebih luas, sudah tentu perlu adanya buku dan alat tulis agar aktiviti pengajaran dan pembelajaran dapat berjalan dengan lancar. Oleh sebab itu, mari kita sokong pelajar di maahad Al-Quran Darussalam dan pelajar Indonesia di maahad lain yang memerlukan buku dan sokongan alat tulis yang mereka perlukan, supaya mereka dapat menimba ilmu dengan baik.


Jom #BuatBaik!

Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Terbaru Perkembangan

Tiada perkembangan

Doa-Doa #Penyumbang

Terbaru Rujukan

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM180.00

Nov 30, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM30.00

Nov 28, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Nov 27, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Nov 25, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Nov 22, 2022

Kempen Sumbangan Tamat