LEMBAGA PENDIDIKAN AL QUR'AN AL HUDA

Dimulakan pada Mar 13, 2023

DANA PEMBELIAN VAN UNTUK PELAJAR TAHFIZ DAN KEGIATAN KEAGAMAAN LPQ AL HUDA

RM10,659

Telah terkumpul

584 Penyumbang

Kongsi:

Tentang Kempen

Tujuan kempen ini adalah untuk mengumpul dana bagi membolehkan rumah tahfiz Quran LPQ Al Huda membeli sebuah van bagi kegunaan harian pelajar tahfiz dan kegiatan sosial keagamaan.


Sejak LPQ Al Huda diasaskan pada 2014 dan dilesenkan pada 2017, sehingga kini ia tidak mempunyai kenderaan operasi untuk pelajar tahfiz mahupun untuk aktiviti sosio-agama institusi itu. Bagi setiap aktiviti pelajar dan institusi tahfiz yang menggunakan kenderaan, baik motosikal mahupun kereta, semuanya adalah hasil sewa dan perlu membayar pembelian petrol dan upah pemandu.


“Dan apa saja yang kamu nafkahkan, maka Allah akan menggantinya dan Dialah Pemberi rezeki yang sebaik-baiknya.” (Saba’/34:39)
Jika jumlah kos yang ditanggung untuk aktiviti pelajar tahfiz dan institusi terkumpul, apabila menyewa kenderaan, ia menelan belanja lebih kurang RM150–RM300 termasuk bayaran pemandu. Sementara itu, LPQ Al Huda tidak sentiasa mempunyai dana yang mencukupi untuk aktiviti operasi pelajar dan institusi Tahfiz. Adakalanya kami dari pihak pengurusan LPQ Al Huda membantu membiayai aktiviti ini. Ini kerana bukan semua pelajar Tahfiz Quran di LPQ Al Huda berasal daripada keluarga yang berkemampuan dari segi kewangan.Membawa Pakej Makanan Berkhasiat Pelajar Tahfiz menggunakan kereta orang.Pelajar Tahfiz LPQ Al Huda II


Disebabkan keadaan ini, pihak pengurusan LPQ Al Huda mengambil inisiatif untuk cuba mengumpul dana bagi membeli kereta operasi bagi aktiviti pelajar dan institusi tahfiz. Kami tidak mensasarkan kereta yang dibeli adalah baru tetapi yang penting kereta tersebut sesuai dan boleh digunakan untuk aktiviti tanpa sebarang masalah. Sekiranya dalam kutipan derma ini, jumlah maksimum dana yang dapat dikumpul, insya-Allah kita akan gunakan untuk membeli kereta baru untuk aktiviti pelajar tahfiz dan institusi.Pelajar Tahfiz LPQ Al Huda I


Justeru, kami pentadbir LPQ Al Huda sedar bahawa sokongan semua penderma amat penting untuk menjayakan kempen ini. Tanpa peranan anda semua, sudah tentu kempen ini tidak dapat berjalan sebagaimana mestinya. Kami mengajak anda semua agar dapat menyisihkan sedikit harta anda untuk bekal dunia akhirat melalui kempen ini. Kami berharap anda semua dapat menderma secara kerap untuk kempen ini.


Balasan yang terbaik dan terlimpah hanyalah dari Allah SAW dan kami memohon kepada anda semua agar setiap kebaikan yang anda sumbangkan melalui kempen ini dapat dituai di dunia dan lebih-lebih lagi di akhirat. Amin!


Jom #BuatBaik!

Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Doa-Doa #Penyumbang

Terbaru Rujukan

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM25.00

Jul 12, 2024

MOHD NOOR AKMAL BIN MOHD SENAN

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jul 12, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM20.00

Jul 12, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jul 11, 2024

AHMAD HAMIZAN

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jul 11, 2024