ASAR HUMANITY

Dimulakan pada Jun 27, 2024

INFAQ AKHIR ZULHIJAH WUJUDKAN TELAGA WUDUK AL HIJRAH SEGERA

RM1,117 / 23.27 %

Telah terkumpul daripada sasaran sumbangan RM4,800

58 Penyumbang

Kempen Berakhir!

Kongsi:

Tentang Kempen

Jangan terlewat memanfaatkan lipatan amal kebaikan di akhir bulan Zulhijah, bantu wujudkan telaga wuduk Al Hijrah Musala segera! Kami masih kekurangan RM 4,800. Jom bantu!


Alhamdulillah, kutipan derma untuk pembinaan tasik wuduk di Musala Al Hijrah telah mencapai sekitar 84% daripada sasaran yang ditetapkan. Namun, perjuangan kita belum berakhir. Kami memerlukan sokongan lanjut untuk mencapai matlamat murni ini kerana keperluan tasik wuduk amat mendesak.Ketika ini, kanak-kanak dan jemaah terpaksa berwuduk di sungai yang jauh dari surau, menghadapi risiko dan ketidakselesaan setiap hari. Anomali cuaca yang melampau menyebabkan kolam air wuduk menjadi kering, hanya tinggal lopak air sahaja menjadi sarang nyamuk. Atas sebab kesihatan dan keselamatan, kolam itu terpaksa ditutup dengan tanah.Kemarau yang berpanjangan juga menyebabkan tangki air tidak lagi berfungsi sehingga memaksa jemaah dan kanak-kanak melakukan perjalanan jauh untuk mengambil wuduk. Keadaan ini bukan sahaja merencatkan aktiviti ibadat dan membaca Al-Quran, malah membahayakan keselamatan terutama bagi kanak-kanak yang terpaksa berjalan jauh di jalan raya yang tidak selamat.Atas keprihatinan tersebut, Asar Humanity mengambil inisiatif membantu menyediakan sumber air bersih dan kemudahan berwuduk untuk jemaah dan kanak-kanak di Musala Al Hijrah. Sehingga kini, dana terkumpul masih tidak mencukupi untuk menyiapkan pembinaan kemudahan wuduk yang amat diperlukan ini.


Kami masih memerlukan RM 4,800 lagi untuk mencapai jumlah sasaran kos sebanyak RM 30,225. Dana ini akan digunakan untuk menggali telaga sedalam 50 hingga 60 meter, memasang paip, dan membina kemudahan wuduk yang betul dan sanitasi yang mencukupi. Dengan sumbangan bermula dari RM10, tidak kira besar atau kecil, anda boleh membantu kami selangkah lebih dekat untuk menyediakan kemudahan wuduk yang sangat diperlukan ini.Marilah kita bersama-sama dengan izin Allah SWT mewujudkan Tasik Wuduk di Al Hijrah Musala. Sumbangan anda bukan sahaja memenuhi keperluan asas penduduk kampung, malah menjadi amalan yang amat bernilai di sisi Allah SWT. Sertai kami dalam usaha murni ini dan jadilah sebahagian daripada perubahan yang akan membawa manfaat besar kepada penduduk Kampung Dasan Gunung.


Setiap langkah kita membawa berkat. Bersama-sama, kita boleh mencipta perubahan positif dan memberi impak yang bermakna. Semoga Allah SWT membalas setiap kebaikan dan niat ikhlas kita dengan ganjaran yang berlipat kali ganda. Amin.


Jom #BuatBaik!

Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Terbaru Perkembangan

Tiada perkembangan

Doa-Doa #Penyumbang

Terbaru Rujukan

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jul 11, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jul 11, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jul 10, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jul 09, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jul 07, 2024

Kempen Sumbangan Tamat