ASAR HUMANITY

Dimulakan pada Sep 19, 2023

BANTU BUNDA ALISA MENYARA KELUARGA DENGAN LEBIH BAIK

RM195 / 6.50 %

Telah terkumpul daripada sasaran sumbangan RM3,000

9 Penyumbang

Kempen Berakhir!

Kongsi:

Tentang Kempen

Suami sakit terjatuh saat memperbaiki elektrik masjid, Bunda Alisa guru tadika harus berjuang sendiri. Jom bantu sekarang!


Bunda Alisa begitulah kanak-kanak di Tadika Kampong Sawah memanggil ibu pejuang keluarga ini. 3 bulan lalu suaminya, Tuan Rudi, mengalami kecelakaan saat sedang memperbaiki tiang elektrik di masjid. Dia terjatuh dari tangga yang kayunya patah, seketika darah keluar dari kepala dan telinganya. Tulang rusuknya juga patah dan menusuk paru-parunya. Kini dia hanya bisa berbaring di atas tilam. Tangannya baru saja dibedah untuk ditanamkan pen. Kini Bunda Alisa harus berjuang menghidupi suami dan 2 anaknya sendirian, sambil juga mengurus suaminya yang sakit.
Sehari-hari Bunda Alisa menjadi guru bagi kanak-kanak di Desa Pamegarsari, Bogor dengan kafalah setiap bulan senilai RM200. Selain mengajar tadika, Bunda Alisa juga mengajar mengaji Iqra dan Al-Quran untuk kanak-kanak kecil sekitar rumahnya pada petang hari selepas Maghrib. Kadang dia mendapatkan wang RM50 setiap bulan hasil dari kutipan sumbangan orang tua dari anak-anak pengajian yang berbaik hati.

Asar Humanity menjemput anda untuk meringankan beban kos bayaran harian Bunda Alisa. Dengan infaq mulai dari RM10, anda dapat membantu Bunda Alisa menyara perubatan suaminya dan kebutuhan sekolah anak-anaknya.


“Dan nafkahkanlah sebahagian daripada rezeki yang Kami berikan kepada kamu sebelum ajal datang kepada salah seorang di antara kamu, lalu dia berkata: Wahai Tuhanku! Alangkah baiknya jika Engkau tangguhkan kematianku ke suatu masa yang sedikit sahaja lagi, agar aku dapat bersedekah dan menjadi orang yang soleh.”

(Surah Al-Munaafiqoon: 10)


Jom #BuatBaik!

Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Terbaru Perkembangan

Tiada perkembangan

Doa-Doa #Penyumbang

Terbaru Rujukan

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM25.00

Sep 22, 2023

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Sep 21, 2023

NORAZWIN NORAZIZI

Menyumbang sebanyak RM10.00

Sep 20, 2023

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Sep 20, 2023

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM100.00

Sep 20, 2023

Kempen Sumbangan Tamat