ACT FOUNDATION

Dimulakan pada Apr 07, 2022

KEMPEN INFAQ REZEKI IFTAR DAN SAHUR UNTUK SAUDARA PALESTINA BERSAMA ACT DAN PPIM

RM37,738 / 107.82 %

Telah terkumpul daripada sasaran sumbangan RM35,000

736 Penyumbang

Kempen Berjaya

Kongsi:

Tentang Kempen

Jom bersama ACT & PPIM dalam program sedekah pek makanan iftar dan sahur untuk saudara di Palestin selama bulan Ramadhan


Innalillahi wa inna Illahi raji’un… Sungguh keji! Berlaku lagi. Pasukan zionis serang saudara Palestin di awal Ramadhan. Serangan ini sengaja hendak mengusik ketenangan warga Palestin dalam beribadat.


Ramadhan yang sepatutnya disambut dengan meriah tidak dirasai oleh ramai rakyat Palestin saat ini. Pada awal Ramadan ini, beberapa serangan telah dilakukan oleh tentera Israel di Tepi Barat hingga Yerusalem.


Pasukan Israel menyerang pemuda Palestina di Gerbang Damsyik, Bab El-Amoud, sekitar Al-Aqsa di Jerusalem Timur pada tengah malam, Ahad (3/4/2022). Sekurang-kurangnya 13 rakyat Palestin cedera akibat serangan kejam tentera Israel.


Pada hari yang sama, peningkatan Israel berlaku di kawasan Arraba, selatan Jenin City, di utara Tebing Barat. Satu unit khas tentera Israel menembak dan membunuh tiga pemuda Palestin. Sehingga kabar ini ditulis, situasi di Palestin masih tidak kondusif dan dipenuhi dengan ketegangan.Namun di tengah serangan zionis laknatullah, saudara-saudara di Palestin tetap tunjukan keteguhan imannya. Mereka tak gentar dan tetap kukuh pertahankan wilayahnya sekaligus menjaga ibadah Ramadhan mereka. Sekalipun eskalasi serangan zionis sewaktu-waktu dapat berlaku.


Karena itu ayuh kita kuatkan semangat dan perjuangan saudara-saudara Palestin dalam menghadapi serangan zionis yang keji dengan sediakan agihan makanan Ifthar dan sahur bagi mereka. Setiap bungkusan ifthar dan sahur berisi nasi, sup, air mineral, salad, jus dan yogurt bernilai RM 30 setiap hidangan.


Alhamdulillah pada awal Ramadhan 2 April lalu, Tim ACT telah berjaya mengedarkan 300 paket makanan ifthar dan sahur bagi warga Palestina dengan mengantarkan ke rumah warga dan dibagikan di kawasan masjidil Aqsa.

"Siapa sahaja memberi makan orang yang berpuasa, maka baginya pahala seperti orang yang berpuasa tersebut, tanpa mengurangi pahala orang yang berpuasa itu sedikit pun." (HR Tirmidzi).


Insya Allah, setiap sedekah makananmu akan berimpak langsung dalam membantu perjuangan saudara-saudari kita di Palestin. Aamiin ya Rabbal Alamin. Jazakumullah khayran

Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Terbaru Perkembangan

Doa-Doa #Penyumbang

Terbaru Rujukan

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM20.00

Apr 26, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Apr 26, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM30.00

Apr 26, 2022

HAMBA ALLAH

Menyumbang sebanyak RM10.00

Apr 26, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM30.00

Apr 26, 2022

Kempen Sumbangan Tamat