ACT FOUNDATION

Dimulakan pada Feb 22, 2022

INFAQ TABUNG MAKANAN OKU

RM2,895 / 57.90 %

Telah terkumpul daripada sasaran sumbangan RM5,000

164 Penyumbang

Kempen Berakhir!

Kongsi:

Tentang Kempen

Mari berikan penghargaan buat saudara kita yang kurang upaya, yang bersabar sehingga kini, walaupun banyak kepayahan yang terpaksa mereka hadapi setiap hari!


Setiap orang ada ujian dan takdir masing-masing, senang atau susah. Saudara kita golongan OKU, contohnya, Allah SWT. telah meletakkan bahu yang kuat ke atas mereka. Bertahun-tahun mesti kuat untuk terus hidup. Dicemuh, dipandang rendah dan tidak berkemampuan, dibezakan daripada orang lain.


Sabar menerima takdir yang telah ditetapkan, mereka terus mencuba dan tidak berputus asa. Kena teruskan hidup, terutama yang berkeluarga, mesti bersemangat untuk memenuhi keperluan harian. Tidak mahu mengemis, cuba sedaya upaya untuk bekerja. Tetapi tidak semua mahu menerima mereka.


Seperti Encik Mamat dan Encik Roby yang OKU sejak lahir terus berhempas pulas mencari rezeki yang halal. Dalam sehari mereka hanya mendapat pendapatan bersamaan RM9, walaupun ada keperluan keluarga yang perlu dipenuhi seperti makanan harian, bayaran sewa, ubat, susu dan lampin anak.


“Alhamdulillah, kami bersyukur,” kata mereka. Ya Allah.. Betapa kuatnya iman hamba-Mu ini, walaupun banyak kesukaran yang mereka alami.
Juga Encik Saman, seorang peniaga jalanan OKU, cacat penglihatan yang berpendapatan sangat rendah, yang sering ditipu oleh pembeli yang mengambil wang miliknya. Astaghfirullah..Memang bukan mudah apa yang perlu dilalui oleh saudara OKU. Tapi percayalah, mereka tetap berusaha dan berdoa kepada Allah agar sentiasa dipermudahkan. Boleh jadi, infaq anda adalah jalan Allah SWT. untuk menjaga mereka. Adakah anda ingin berkongsi rezeki dan memeluk saudara yang kurang upaya?


Insya Allah, infaq anda akan disalurkan dalam bentuk bantuan makanan kepada saudara-saudara OKU yang amat memerlukan di Jawa, Indonesia. Bantuan ini diharap dapat meringankan perbelanjaan, agar pendapatan mereka yang tidak seberapa dapat diperuntukkan untuk keperluan lain yang mendesak.


Wallahualam.. apabila bantuan sampai ke tangan mereka, mereka akan mendoakan kebaikan dan keberkatan untuk anda sekeluarga, dan doa Muslim yang dizalimi dan dalam kesusahan pasti akan dimakbulkan.
Jazakumullah khayran. Apa sahaja yang anda berikan, Allah SWT. nescaya akan membalasnya dengan nikmat yang berlipat ganda. Doa kami yang ikhlas untuk anda sekeluarga, semoga infaq anda menjadikan doa yang dipanjatkan akan dimakbulkan segera, menjadi saluran rezeki, menjadi pelindung dari segala keburukan dan kesukaran di dunia dan akhirat, Amin Ya Rabb..


Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Terbaru Perkembangan

Tiada perkembangan

Doa-Doa #Penyumbang

Terbaru Rujukan

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

May 19, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

May 19, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

May 18, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM25.00

May 18, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

May 17, 2022

Kempen Sumbangan Tamat