YAYASAN AL HUDA MUSI RAWAS

Dimulakan pada May 08, 2023

DANA PEMBINAAN MASJID AL KARIIM

RM213,996 / 71.33 %

Telah terkumpul daripada sasaran sumbangan RM300,000

9007 Penyumbang

349 Baki Hari

Kongsi:

Tentang Kempen

Sumbangkan harta berkekalan dengan melibatkan diri dalam pembinaan Masjid Al Kariim. Jom bersama kami!


Assalamualaikum wbt. Penderma yang dirahmati Allah SWT, Masjid Al Kariim merupakan masjid yang berdiri di atas tanah wakaf dan sangat dekat dengan jalan. Yayasan Aldasira mengambil kesempatan ini untuk mendapatkan kepercayaan masyarakat khususnya pengurusan Masjid Al Kariim bagi membantu mengumpul dana bagi menyempurnakan proses peringkat pembinaan Masjid Al Kariim yang terhenti kira-kira 2 tahun.Pihak pengurusan Masjid Al Kariim berkata, pembinaan masjid ini dihentikan kerana dana yang dianggarkan tidak mencukupi untuk menyiapkan pembinaan. Selepas hari raya Aidilfitri yang lalu, proses pembinaan Masjid Al Kariim telah disambung semula. Pada masa ini proses pembinaan masjid di peringkat memasang dinding bata masjid dan menimbun serta meratakan tanah di bilik utama masjid dengan tanah yang ditimbun.


Proses kerja lain yang masih belum selesai iaitu pembuatan Mihrab, pemasangan lantai seramik, pemasangan bumbung, pintu dan tingkap serta membuat tempat wuduk dan banyak lagi kerja-kerja yang belum siap. Dengan dana yang minimum, pihak pentadbir masjid memfokuskan proses tersebut kepada perkara yang sangat mendesak. Manakala bagi kerja-kerja lain seperti penyediaan tempat letak kereta ianya sederhana sahaja.
Pada tahun 2023 ini merupakan tahun pertama Masjid Al Kariim membuka penerimaan dan pengagihan Zakat Fitrah dan alhamdulillah, pada tahun pertama ini, ramai orang telah beramai-ramai mengagihkan zakat di masjid ini. Lebih kurang 100 orang dan telah diagihkan kepada orang yang berhak menerima. InsyaAllah pada tahun akan datang sekitar 70% daripada jumlah penduduk akan dapat dimaksimumkan.Bagi pihak pengurusan Masjid Al Kariim, Tuan Senturi, beliau menjelaskan masjid tersebut dirancang untuk mula beroperasi sepenuhnya, insyaAllah pada solat sunat Aidil Adha 1444 H yang bakal menjelang. Justeru, usaha menyiapkan pembinaan masjid itu sedang disegerakan terutama dalam pemasangan bumbung dan lantai.Melalui kutipan derma ini dengan segala kerendahan hati, kami berharap penyertaan Tuan/Puan dapat membantu dalam proses menyiapkan pembinaan Masjid Al Kariim. Insyaallah setiap aset yang anda agihkan untuk proses menyiapkan pembinaan Masjid ini akan menjadi amal jariah berganda. Kami mendoakan semoga para penderma sentiasa dikurniakan rezeki yang halal lagi diberkati, dijauhkan dari segala keburukan dunia/akhirat, serta diberikan kesihatan dan kesejahteraan di dunia dan akhirat. 
Itu yang boleh kami katakan, kami amat berharap kempen ini akan berjaya agar pembinaan Masjid Al Kariim dapat disiapkan seperti yang sepatutnya.


"Jika seseorang meninggal dunia, maka terputuslah amalannya kecuali tiga perkara (yaitu): sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan, atau doa anak yang soleh." (HR Muslim)


Jom #BuatBaik

Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Terbaru Perkembangan

Doa-Doa #Penyumbang

Terbaru Rujukan

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jul 13, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jul 13, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM25.00

Jul 13, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM30.00

Jul 13, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jul 13, 2024