YAYASAN AL HUDA MUSI RAWAS

Dimulakan pada Sep 29, 2022

INFAQ AL QURAN DAN KITAB IMAN TAUHID UNTUK PELAJAR MISKIN FASA 2

RM1,120 / 22.40 %

Telah terkumpul daripada sasaran sumbangan RM5,000

59 Penyumbang

Kempen Berakhir!

Kongsi:

Tentang Kempen

Bismillahirrahmanirrahim. Mencapai Ganjaran Abadi Sepanjang Zaman Melalui Infaq Al-Quran dan Iqro Untuk 500 Pelajar Hafazan Al-Quran dan 500 Pelajar Pemula. Jom Infaq Sekarang!


Setiap manusia yang berakal pasti ingin menjalani kehidupan yang sempurna, dapat menderma secara tetap dan dapat menyebarkan manfaat kepada orang ramai. Ayuh! kejayaan program Infaq Al-Quran dan Iqra mencapai keberkatan sepanjang zaman. Semoga Allah SWT sentiasa melimpahkan nikmat kesihatan, kehidupan yang bermanfaat dan rezeki yang melimpah ruah kepada kita semua. Amin.
Keadaan akses yang terhad dan ketiadaan rangkaian yang mencukupi telah membantutkan pengagihan Al-Quran dan Iqro' sehingga kini. Namun, hal ini tidak menjadi penghalang untuk terus menyebarkan kebaikan, ia hanya menambahkan lagi semangat para pelajar untuk terus belajar dan menghafaz Al-Quran walaupun kemudahan Al-Quran dan Iqro' serta buku-buku teks lain yang terhad.Seperti Rumah Al-Quran di Lubuklinggau, Sumatera Selatan, walaupun mempunyai Al-Quran, keadaannya sangat daif begitu juga dengan Iqro, ia lusuh dan banyak muka surat yang koyak. Para pelajar yang mengaji di sana wajib menggunakan Al-Quran dan Iqro' dengan syarat tersebut.


Ini berpunca daripada faktor ekonomi keluarga pelajar yang menjadi salah satu punca pelajar masih belum mempunyai Al-Quran dan Iqro' yang sepatutnya. Lebih-lebih lagi dengan pendapatan yang tidak mencukupi untuk keperluan keluarga, hanya bergantung kepada Al-Quran yang lusuh dan Iqro' kadang-kadang terpaksa meminjam rakan mengaji kerana tidak mampu untuk membeli Al-Quran dan Iqro' sendiri. Oleh itu, di beberapa kawasan terpencil masih ramai pelajar yang tidak mempunyai Al-Quran dan Iqro' yang sepatutnya.Daripada hal ini, sudah tentu menimbulkan kerisauan kepada kita semua, apabila para pelajar belum dapat mempelajari Al-Quran dan Iqro' secara optimum kerana ketiadaan Al-Quran dan Iqro' yang sesuai untuk mereka. Ia tidak terhad kepada Rumah Al-Quran sahaja, malah keadaan ini juga terdapat di TPQ dan surau serta pelbagai masjid lain. Program Infaq Al-Quran dan Iqro' InsyaAllah akan diedarkan kepada:


1. Pelajar Rumah Al-Quran

2. Pelajar TPQ/TPA

3. Masjid/Surau

4. Sekolah/Madrasah

5. Majlis Taklim

6. Komuniti yang memerlukan


Lokasi pengedaran utama terletak di Jl. Masjid Jami' Dusun II, Desa Tegal Rejo, Kecamatan Tugumulyo, Kabupaten Musi Rawas, Provinsi Sumatera Selatan. Dana yang terkumpul akan diperuntukkan bagi merealisasikan kos program dan operasi serta pembangunan Institusi Pendidikan Al-Quran.


Jom #BuatBaik!

Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Terbaru Perkembangan

Tiada perkembangan

Doa-Doa #Penyumbang

Terbaru Rujukan

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Oct 14, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Oct 14, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Oct 14, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Oct 14, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Oct 14, 2022

Kempen Sumbangan Tamat