Pusat Jagaan Titian OKU Nur

Dimulakan pada Sep 26, 2022

DANA PEMBELIAN KEMUDAHAN UNTUK WARGA EMAS OKU NUR

RM712,016 / 100.00 %

Telah terkumpul daripada sasaran sumbangan RM712,000

22373 Penyumbang

Kempen Berjaya

Kongsi:

Tentang Kempen

86 orang penghuni Pusat Jagaan OKU Nur ini memerlukan bantuan anda. Mereka hidup dalam ketidakselesaan dan serba kekurangan. Dengan peralatan seperti katil yang tidak mencukupi tilam yang kian uzur.


Rasulullah S.A.W bersabda, “Sesungguhnya sedekahnya orang Muslim itu dapat menambah umurnya, dapat mencegah kematian yang buruk, Allah akan menghilangkan darinya sifat sombong, kefakiran dan sifat bangga pada diri sendiri.” (Hadis Riwayat at-Thabrani)Keadaan warga OKU NUR terpaksa tidur di lantai


Kenapa mereka terpaksa hidup begini? Kekurangan dana menyebabkan Pusat Jagaan OKU Nur terpaksa menggunakan apa sahaja sumber yang ada. Cukup-cukup untuk mereka. Kadang kala terpaksa catu untuk terus berbakti kepada mereka. Kos penjagaan mereka ini semakin tinggi. Dengan keadaan ekonomi yang makin mencabar. Ia menambah kesukaran kami untuk terus memberi perlindungan kepada mereka.Keadaan pusat jagaan sedia ada yang agak padat dan bercampur antara penghuni perempuan dan lelaki.

Kebanyakkan penghuni pusat jagaan kami adalah warga emas dan OKU yang tidak ada waris yang dihantar oleh pihak hospital serta Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).Wajah-wajah sebahagian penghuni OKU NUR yang tidak ada waris dan mereka dijaga dengan baik di sini.

Kami memohon kepada dermawan, untuk membantu kami menyelesaikan masalah ini dengan memberi sumbangan ikhlas anda. Hanya dengan sumbangan inilah yang boleh memberi sinar harapan untuk kami terus berjuang dan berkhidmat kepada mereka yang sangat-sangat memerlukan ini. Tiada siapa yang sanggup untuk jaga dan menguruskan mereka, dan kami sanggup berjuang untuk itu. Tapi kekangan kami hanyalah dari sumber kewangan.

Dengan sumbangan anda, kami mampu melengkapkan pelbagai keperluan mereka seperti katil, kerusi roda, perabot, menyediakan ubat-ubatan dan keperluan makanan untuk mereka setiap hari. Dan sumbangan anda juga kami akan kami gunakan untuk memastikan kediaman mereka ini dalam keadaan baik.


Beginilah keadaan di rumah perlindungan ini. Mereka kurang selesa dengan keadaan kemudahan mereka yang kurang mencukupi dan ada yang dah rosak.

Dengan anggaran dana yang kami perlukan adalah RM200,000 mampu memberi impak besar kepada penghuni di sini. Disebabkan itulah, kami sedaya upaya berusaha memohon bantuan dari anda untuk bersama membantu kami menyediakan kemudahan yang lebih selamat dan selesa buat warga emas di sini.Keadaan dalam rumah OKU NUR yang sempit dan tidak selesa dan kalau anda tengok kemudahan yang warga emas di sini gunakan, dah lama dan tunggu masa nak rosak.


Keadaan dalam rumah perlindungan ini yang tidak selesa dan ada yang terpaksa baring atas lantai sebab kemudahan tidak cukup di sini. 


Keadaan dalam rumah OKU NUR yang semakin bertambah dan menyebabkan penghuni di sini kurang selesa tambah pula dengan kemudahan yang tidak cukup.


Keadaan dalam rumah OKU NUR yang anda boleh lihat, sempit dan kurang selesa.Keadaan asrama baru yang akan menempatkan warga emas lelaki.


Penghuni warga emas lelaki yang seperti bapa kita. Mereka meluangkan bersama penghuni-penghuni yang lain.

Kami doakan kepada anda yang sudi memberi sumbangan ikhlas ini dimurahkan rezeki, hanya Allah yang mampu membalas jasa baik dan memberi nikmat-nikmatnya yang tidak terduga dariNya.

Nabi Muhammad Saw bersabda, “Barangsiapa yang mempermudah urusan mereka yang kesusahan, maka Allah akan mempermudahkan urusannya di dunia dan di akhirat.” (HR Muslim)

Jom #BuatBaik!

Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Doa-Doa #Penyumbang

Terbaru Rujukan

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM100.00

Jan 12, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM20.00

Jan 12, 2024

HAMBA ALLAH

Menyumbang sebanyak RM25.00

Jan 11, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM25.00

Jan 08, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jan 08, 2024

Kempen Sumbangan Tamat