ASAR HUMANITY

Dimulakan pada Jun 11, 2024

INFAQ ZULHIJJAH UNTUK BINA BAIK PULIH BUMBUNG PONDOK MAAHAD

RM385 / 12.83 %

Telah terkumpul daripada sasaran sumbangan RM3,000

23 Penyumbang

12 Baki Hari

Kongsi:

Tentang Kempen

Memasuki bulan Zulhijjah, jangan biarkan bulan haram ini lewat. Mari menabung amalan jariyah berinfaq membina pulih bumbung Maahad Darull Istiqomah untuk tempat pengajian yang selesa!


Memasuki bulan haram, di mana 10 hari pertama adalah hari yang paling dicintai oleh Allah SWT, kita diingatkan tentang peluang keemasan untuk memperbanyakkan amal soleh. Bulan Zulhijjah ini adalah masa yang sesuai untuk kita memperbanyakkan pahala dengan melakukan sesuatu yang lebih bermakna. Bersama Kemanusiaan Asar, marilah kita menyemarakkan cahaya ilmu di Maahad Darull Istiqomah.
Maahad Darull Istiqomah yang berdiri teguh di tengah-tengah perumahan dan sawah yang teduh merupakan sebuah institusi pendidikan yang berperanan besar dalam membentuk generasi muda yang berilmu dan berakhlak mulia. Namun begitu, semangat pelajar yang ghairah menuntut ilmu agama tidak seharusnya padam hanya kerana keadaan fizikal maahad yang semakin hari semakin membimbangkan. Dinding retak dan bumbung bocor menjadi saksi bisu perjuangan mereka menimba ilmu.


Di setiap sudut maahad sederhana ini, terdapat 58 orang adik beradik dan 29 lagi adik beradik yang berusaha untuk menuntut ilmu setiap hari. Namun, cabaran mereka tidak terhenti pada kemudahan yang terhad. Apabila hujan lebat, air menggenang dan merosakkan buku serta alatan belajar mereka. Pada hari yang panas, bumbung yang berlubang tidak dapat melindungi mereka daripada panas terik matahari. Keadaan ini bukan sahaja mengganggu proses pembelajaran, malah mengancam kesihatan pelajar.

Asar Humanity menjemput anda untuk mengambil bahagian dalam amal dengan menyumbangkan sebahagian daripada harta anda untuk membaiki bumbung dan dinding Maahad Darull Istiqomah. Dengan sumbangan bermula daripada RM10, anda telah memberi sumbangan besar untuk memastikan pelajar mendapat tempat yang baik dan selesa untuk belajar agama dan Al-Quran. Derma anda akan digunakan untuk membaiki bumbung yang bocor, menggantikan dinding yang retak dan menyediakan kemudahan pembelajaran yang lebih baik.


Menyokong pembaikan Maahad Darull Istiqomah bukan sekadar membantu pembaikan fizikal bangunan. Ini adalah pelaburan jangka panjang untuk kehidupan akhirat kita. Setiap surat Al-Quran yang dibaca, setiap doa yang diucapkan, dan setiap ilmu yang diajarkan di maahad ini akan menjadi amal soleh yang pahalanya akan terus mengalir kepada kita.


Jom #BuatBaik!


Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Terbaru Perkembangan

Tiada perkembangan

Doa-Doa #Penyumbang

Terbaru Rujukan

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

ZAUHARA SUMAR

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jun 13, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jun 13, 2024

AITCH.AYU

Menyumbang sebanyak RM20.00

Jun 13, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jun 13, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jun 13, 2024