LEMBAGA PENDIDIKAN AL QUR'AN AL HUDA

Dimulakan pada Nov 07, 2022

SEDEKAH KEMUDAHAN AIR BERSIH UNTUK BERWUDUK BAGI PELAJAR TAHFIZ QURAN

RM1,675 / 33.50 %

Telah terkumpul daripada sasaran sumbangan RM5,000

105 Penyumbang

Kempen Berakhir!

Kongsi:

Tentang Kempen

SIMPAN HARTA BERSAMA KAMI DEMI KEPERLUAN AIR BERSIH PELAJAR TAHFIZ QURAN. SEDEKAH YANG ANDA BERIKAN AKAN MENJADI NAUNGAN ANDA PADA HARI PENGHAKIMAN.


أَىُّ الصَّدَقَةِ أَعْجَبُ إِلَيْكَ قَالَ « الْمَاءُ ».


"Sedekah apa yang paling kamu suka." Beliau menjawab shallallahu 'alaihi wa sallam, "Sedekah air." (Diriwayatkan oleh Abu Daud, no. 1679 dan An-Nasai, no. 3694; 3695; Ibn Majah, no. 3684)


Bersuci dari hadas kecil dan besar dalam syariat Islam adalah sangat dianjurkan terutama ketika hendak melakukan ibadah kepada Allah Ta'ala. Kegiatan bersuci daripada najis termasuklah membasuh pakaian dan tempat, manakala bersuci daripada hadas boleh dilakukan dengan cara berwuduk dan bertayammum serta mandi. Aktiviti berwuduk dan mandi tentunya memerlukan air yang bersih dan terhindar dari kotoran dan najis agar ibadah yang kita lakukan khusyuk.Oleh itu, perkara utama yang diperlukan oleh pelajar ketika berwuduk ialah kemudahan air bersih yang mencukupi dan mampu dimiliki oleh pelajar. Hal ini kerana, kemudahan air bersih yang digunakan oleh pelajar ialah air yang diambil menggunakan baldi oleh ustazah dari perigi yang tidak berhampiran dengan bilik darjah. Ini menyukarkan pelajar untuk berwuduk kerana terpaksa beratur dan bergaul antara lelaki dan perempuan.Sedangkan dalam mazhab Imam Syafi'i, tidak sah sentuhan kulit ke kulit antara lelaki dan perempuan yang bukan mukhrim walaupun pelajar masih di peringkat awal. Ini perlu diberi perhatian supaya mereka tahu lebih lanjut mengenai sempadan antara lelaki dan perempuan. Selain itu, tempat solat para pelajar agak jauh dan perlu berjalan kaki untuk ke masjid terdekat. Apabila menggunakan bilik darjah untuk solat, tidak boleh kerana ia sempit dan lantainya masih diperbuat daripada simen kasar. Selain itu, kami menggunakan air yang digunakan untuk berwuduk untuk murid-murid menyiram tanaman yang ada agar air yang digunakan tidak terbuang dan terbuang.Sama-samalah kita mengalirkan pahala menyediakan kemudahan air bersih untuk ibu bapa kita, saudara kita yang pahalanya akan terus mengalir setitis demi setitis. Sebaik-baik harta kita adalah yang disedekahkan di jalan Allah SWT. Dana yang terkumpul itu nanti akan diperuntukkan untuk perolehan kemudahan air bersih pelajar LPQ Al Huda dan kos operasi serta pembangunan institusi pendidikan Islam.


Jom #BuatBaik!

Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Terbaru Perkembangan

Tiada perkembangan

Doa-Doa #Penyumbang

Terbaru Rujukan

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

KHAIRUL HAZWAN BIN KHAIRUDIN

Menyumbang sebanyak RM10.00

Nov 29, 2022

KHAIRUL HAZWAN BIN KHAIRUDIN

Menyumbang sebanyak RM10.00

Nov 29, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Nov 29, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Nov 28, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Nov 26, 2022

Kempen Sumbangan Tamat