Persatuan Pengguna Islam Malaysia

Dimulakan pada May 23, 2022

KERUSI RODA UNTUK KEMUDAHAN JEMAAH HAJI DAN UMRAH

RM345,257 / 98.64 %

Telah terkumpul daripada sasaran sumbangan RM350,000

11366 Penyumbang

126 Baki Hari

Kongsi:

Tentang Kempen

Marilah kita meringankan beban saudara kita dalam beribadah! Ada sebahagian saudara kita yang mengalami kesukaran ketika beribadah di Masjidil Haram dan memerlukan bantuan seperti kerusi roda


Assalamualaikum, kempen ini bertujuan untuk mengumpul sumbangan bagi pembelian kerusi roda untuk diinfaqkan kepada mereka yang memerlukan ketika melakukan ibadah di Masjidil Haram.

Bantuan diberikan dalam bentuk infaq yang bermaksud penerima sumbangan mempunyai hak menggunakan kerusi roda yang diberi dan kemudahan ini akan digunakan oleh orang lain yang memerlukan.


Dalam sebuah hadis dari Abu Hurairah ra, Nabi SAW, bersabda, “Barangsiapa yang melepaskan satu kesusahan seorang mukmin, pasti Allah akan melepaskan darinya satu kesusahan pada hari kiamat. Barangsiapa yang menjadikan mudah urusan orang lain, pasti Allah akan memudahkannya di dunia dan di akhirat. Barangsiapa yang menutupi aib seorang muslim, pasti Allah akan menutupi aibnya di dunia dan di akhirat. Allah senantiasa menolong hamba-Nya selama hamba-Nya itu suka menolong saudaranya.” (HR.Muslim, lihat juga Kumpulan Hadis Arba’in An-Nawawi, hadis ke-36).


Bayangkan betapa besarnya ganjaran pahala yang akan diraih apabila ribuan hamba Allah dari serata negara datang untuk mengerjakan Umrah & Haji dan mereka mengunakan kerusi roda (Wheelchair) yang anda infaqkan. Terutamanya mereka yang berkeperluan khas seperti lumpuh, uzur dan tidak berdaya.

Bantuan kerusi roda berkualiti hospital kepada mereka yang memerlukan sama ada sakit atau kurang upaya (OKU). Kami mensasarkan untuk membantu sekurang-kurangnya 400 orang yang memerlukan bantuan kerusi roda ini. Bantuan berterusan anda akan membantu lebih ramai lagi yang memerlukan.


Walaupun kita tidak berada di Mekah untuk mendapatkan ganjaran pahala, namun kita boleh mendapat ganjaran pahala yang sama besarnya dengan hanya dengan bersedekah dan membantu saudara kita disana.

Hasrat kami adalah untuk meringankan beban mereka yang memerlukan bantuan kerusi roda ini untuk melakukan ibadah di kota suci dan besar harapan kami agar hasrat ini dapat direalisasikan bersama-sama dengan para penyumbang yang dermawan.


Jom sama-sama kita menyumbang bagi menjayakan Kempen Infaq Kerusi Roda Untuk Jemaah Haji dan Umrah di Mekah. Semoga amalan kita memperoleh keberkatan daripada Allah SWT.

Terima Kasih. Wassalam.

Jom #BuatBaik!


Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Doa-Doa #Penyumbang

Terbaru Rujukan

avatar

Farzana Sabri

Jumlah: 1

Senarai Sumbangan

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM25.00

Feb 24, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM25.00

Feb 24, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Feb 24, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM20.00

Feb 23, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Feb 23, 2024