YAYASAN AL HUDA MUSI RAWAS

Dimulakan pada Apr 06, 2023

INFAQ KERUSI SOLAT UNTUK MASJID DAN SURAU 2

RM2,409 / 24.09 %

Telah terkumpul daripada sasaran sumbangan RM10,000

154 Penyumbang

Kempen Berakhir!

Kongsi:

Tentang Kempen

JOM BERI KEMUDAHAN KEPADA WARGA EMAS DAN UZUR UNTUK TERUS SOLAT DI MASJID DENGAN KERUSI SOLAT. SEMOGA MENJADI ASBAB KEBAIKAN KITA DI DUNIA DAN AKHIRAT.


"Jika seseorang meninggal dunia, maka terputuslah amalannya kecuali tiga perkara (iaitu): sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan, atau doa anak yang soleh."

(HR Muslim)


Warga emas pada hari tua lebih banyak meluangkan masa beribadah kepada Allah SWT sebagai bekal menghadap sang pencipta. Namun, ada faktor yang memburukkan warga emas untuk solat berjemaah di masjid iaitu kurangnya sokongan mudah ketika solat berbentuk kerusi. Kadangkala jemaah yang sudah berusia lebih gemar meneruskan solat duduk di atas permaidani daripada dipaksa meninggalkan solat berjemaah di masjid.
Namun, tidak semua warga emas boleh melakukan perkara ini kerana ada segelintir warga emas yang tidak boleh duduk di atas karpet dan sujud. Perkara inilah yang membuatkan sesetengah warga emas memilih untuk bersolat di rumah. Apatah lagi bacaan imam ketika solat kadangkala panjang menyebabkan ibu bapa tidak berdiri.


Oleh itu, warga emas amat memerlukan alat untuk memudahkan mereka beribadat di masjid/surau terutamanya ketika solat berjemaah kerana keistimewaan solat berjemaah ialah Allah melipatgandakan setiap langkah kebaikan ketika ingin menunaikan solat berjemaah di masjid/surau dan juga melipatgandakan pahala rakaat secara berjemaah. Sebagaimana sabda Rasulullah ﷺ:


"Solat berjemaah lebih utama daripada solat sendirian dengan dua puluh tujuh darjat."

(HR. Al-Bukhari no. 609 dan 610, dan Muslim no. 1036 dan 1039)Selain Allah melipat gandakan pahala orang yang solat berjemaah di masjid atau surau, Rasulullah SAW juga menegaskan bahawa:


يَا رَسُولَ اللهِ، إِنَّهُ لَيْسَ لِي قَائِدٌ يَقُودُنِي إِلَى الْمَسْجِدِ


"Wahai Rasulullah, saya tidak mempunyai seseorang yang akan memimpin saya ke masjid." Kemudian dia meminta kelonggaran kepada Rasulullah ﷺ untuk solat di rumah. Apabila sahabat itu berpaling, dia bertanya lagi,


هَلْ تَسْمَعُ النِّدَاءَ بِالصَّلَاةِ؟


"Apakah kamu mendengar azan?" Lelaki itu menjawab, "Betul." Dia berkata,


فَأَجِبْ


"Tunaikan azan (menghadiri solat berjemaah)." (HR. Muslim no. 653)Insya-Allah infak kerusi ini akan sangat berguna untuk warga emas dan jemaah yang memerlukan. Jom bantu warga emas teruskan solat berjemaah di masjid dan surau dengan menyumbangkan kerusi solat. Semoga setiap kali kerusi ini digunakan akan mengalir ganjaran yang tidak putus-putus buat anda semua. 


Jom #BuatBaik!

Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Terbaru Perkembangan

Tiada perkembangan

Doa-Doa #Penyumbang

Terbaru Rujukan

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Nov 08, 2023

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM30.00

Nov 03, 2023

LINA AZIZ

Menyumbang sebanyak RM10.00

Oct 31, 2023

LINA AZIZ

Menyumbang sebanyak RM10.00

Oct 23, 2023

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM30.00

Oct 21, 2023

Kempen Sumbangan Tamat