LEMBAGA PENDIDIKAN AL QUR'AN AL HUDA

Dimulakan pada Apr 19, 2024

SEDEKAH DAGING KORBAN UNTUK ANAK YATIM DAN ASNAF

RM5,713

Telah terkumpul

254 Penyumbang

Kongsi:

Tentang Kempen

Kami semua berharap semoga dengan sedekah daging korban ini Allah SWT merahmati kita semua serta memberi ganjaran yang lebih besar. Jom bantu hadiahkan daging segar buat mereka.


Sebagai mukmin sejati, sudah tentu kita memahami erti kebersamaan dalam kebahagiaan, lebih-lebih lagi apabila tibanya hari raya besar Islam. Sebab itulah ibadah yang paling utama dianjurkan ialah ibadah yang manfaatnya dapat dirasai oleh setiap individu lain dalam masyarakat, salah satunya ibadah korban. Pada 2024, LPQ Al Huda bercadang untuk mengagihkan semula daging korban kepada anak-anak yatim, asnaf dan orang biasa termasuk pasukan pengedaran daging korban.Seorang mukmin yang ingin mendapatkan keredhaan Allah SWT, hendaklah berusaha melakukan amal soleh yang diredhaiNya. Antaranya ialah mengasihi saudara seagama sebagaimana dia mengasihi dirinya sendiri. Ukhuwah yang terbit dari hati nurani atas dasar iman tidaklah sia-sia. Insya-Allah akan menuai berkat sehingga benar-benar menjadi persaudaraan yang suci.Seseorang yang mengasihi saudaranya kerana Allah akan melihat bahawa dia hanya ahli masyarakat yang mesti membina susunan kebahagiaan bersama tanpa mengira apa yang saudaranya rasakan, sama ada dalam kegembiraan atau kesedihan. Ukhuwah yang baik mencerminkan kekuatan dan keteguhan iman seseorang, dia sentiasa bersedia membantu saudaranya dalam iman tanpa diminta, dan tidak mementingkan diri untuk membantu saudaranya. Perbuatan baik sebegini insyaAllah akan mendapat ganjaran yang berlipat ganda dari Allah SWT.Insya-Allah di hari mendatang, kita akan menyambut tahun haji dengan penuh kegembiraan. Ia merupakan kegembiraan yang istimewa bagi sebahagian saudara kita apabila tibanya tahun haji kerana dalam sambutan tahun haji terdapat satu sunnah yang sangat dianjurkan dan pahalanya sangat istimewa iaitu menyembelih haiwan korban. Sebagaimana sabda Rasulullah ﷺ:


“Tidak ada amalan anak cucu Adam pada hari penyembelihan yang lebih Allah sukai daripada menumpahkan darah (menyembelih binatang qurban), sesungguhnya pada hari kiamat binatang ini akan datang lengkap dengan tanduk, kuku dan bulunya. Sesungguhnya darah itu akan sampai kepada Allah – sebagai korban – di mana sahaja binatang itu disembelih sebelum darahnya sampai ke tanah, maka relakanlah menyembelihnya.”

(Riwayat Ibnu Majah dan Tirmidzi)Ramadhan 2024 juga, kami menyediakan juadah berbuka puasa untuk anak-anak yatim ini dengan menu rendang daging, alangkah seronoknya mereka menjamu menu tersebut kerana pada hari-hari biasa menu yang sering mereka makan ialah mi segera, ikan masin, telur, tempe.Sememangnya mereka yang berkemampuan boleh melaksanakan ibadah korban dengan sangat mudah, tetapi bagi mereka yang tidak berkemampuan, apatah lagi ingin berkorban, mereka hanya makan daging setahun sekali iaitu apabila tiba hari raya korban. Terutama anak-anak yang tinggal di rumah anak yatim, dan mereka para fakir miskin yang tidak berkemampuan, mereka sangat gembira apabila tiba hari korban, kerana ketika itulah mereka makan daging.Di kesempatan yang mulia ini, pihak LPQ Al Huda menjemput semua untuk berkongsi kegembiraan bersama saudara kita yang tidak seberuntung yang kita rasakan sekarang ini. Mungkin ada antara kita yang boleh makan daging pada bila-bila masa, tanpa menunggu hari raya korban tiba.


Ada antara saudara-saudara kita yang hanya boleh makan daging semasa Hari Raya Korban. Justeru, melalui program sedekah, kami bercadang untuk mengagihkan daging korban kepada anak-anak yatim, asnaf dan orang awam termasuk pasukan pengagihan daging korban. Insyaallah sumbangan anda mampu mengukir senyuman gembira buat mereka di Hari Raya Haji tahun ini.


Jom #BuatBaik!

Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Terbaru Perkembangan

Tiada perkembangan

Doa-Doa #Penyumbang

Terbaru Rujukan

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM50.00

Jun 13, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jun 13, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM50.00

Jun 13, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM25.00

Jun 13, 2024

SITI KHAMISAH MD HASSAN

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jun 13, 2024