BANTU DANA UNTUK PEMBINAAN BARU MASJID AL MAKMUR

RM910 / 9.10 %

Telah terkumpul daripada sasaran sumbangan RM10,000

41 Penyumbang

Kempen Berakhir!

Kongsi:

Tentang Kempen

Tabung pembangunan Masjid Al Makmur adalah satu usaha infaq untuk pembangunan iman dan sahsiah bagi jemaah sekitar. Bersama-sama membantu jemaah masjid adalah satu jihad.


Masjid Al Makmur Kg Seri Makmur, Parit Sangit adalah sebuah masjid yang terletak dalam Mukim Lubuk, Batu Pahat, Johor. Bangunan masjid ini telah dibina lebih 50 tahun yang lepas dan mempunyai Jemaah Kariah berjumlah kira-kira 200 orang dari sekitar Kg Seri Makmur, Parit Sangit serta kawasan Jalan Batu Putih Darat. Masjid Al Makmur ini mempunyai binaan separa papan dan batu. Keuzuran masjid ini kian ketara dari masa ke semasa. Walaupun telah beberapa kali diperbaiki, namun akhirnya terpaksa akur kepada kehendak zaman.Masjid ini aktif menjalankan solat berjemaah, aktiviti usrah, kuliah serta aktiviti-aktiviti berbentuk keagamaan yang lain. Namun aktiviti-aktiviti semakin terbatas lantaran keadaan masjid yang semakin dimamah usia. Beberapa aktiviti akan datang telah dirancang untuk memakmurkan dan mengimarahkan lagi masjid ini. Antara cadangan adalah mengadakan pusat aktivti warga emas serta aktiviti sukan seperti memanah.
Perancangan juga dilakukan untuk menjadikan masjid ini mesra Internet dan mesra jemaah sesuai dengan peredaran zaman. Menjadikan masjid ini sebagai pusat penyebaran maklumat serta menjadi pusat pertemuan masyarakat. Menggabungkan teknologi moden dan tradisi lama sebagai pemangkin untuk melahirkan jemaah yang berilmu dan beriman. Insya-Allah.


“Sesiapa yang menunjukkan kepada perkara kebaikan nescaya dikurniakan kepadanya pahala sebagaimana pahala orang melakukan kebaikan tersebut” (Hadith Riwayat Muslim)Mudah-mudahan segala yang kita infaqkan dan dermakan dengan tulus ikhlas akan diterima oleh Allah SWT seperti firman Allah:


“Perumpamaan orang-orang yang membelanjakan harta mereka pada jalan Allah samalah seperti menanam sebiji benih yang menumbuhkan tujuh tangkai, tiap-tiap satu tangkai pula mengandungi serratus biji dan Allah akan menggandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakinya dan Allah Maha Luas Rahmat dan Limpah KurniaNya lagi Maha Mengetahui." (Surah Al Baqarah ayat 261)


Jom #BuatBaik!

Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Terbaru Perkembangan

Tiada perkembangan

Doa-Doa #Penyumbang

Terbaru Rujukan

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Mar 10, 2023

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Mar 10, 2023

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Mar 10, 2023

MOHD YAKOP IKRAM

Menyumbang sebanyak RM10.00

Mar 08, 2023

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Mar 08, 2023

Kempen Sumbangan Tamat