ACT FOUNDATION

Dimulakan pada Apr 21, 2022

JOM SUMBANG BINA MASJID DI LONDON

RM26,678 / 53.36 %

Telah terkumpul daripada sasaran sumbangan RM50,000

959 Penyumbang

Kempen Berakhir!

Kongsi:

Tentang Kempen

Hantarkan sedekah terbaikmu untuk Bina Masjid di London!


"Siapa yang membangun masjid karena Allah walaupun hanya selubang tempat burung bertelur atau lebih kecil, maka Allah bangunkan baginya (rumah) seperti itu pula di surga." (HR. Ibnu Majah)Islam ialah salah satu agama terbesar di dunia. Pertumbuhan penduduk sentiasa meningkat dari semasa ke semasa. Dicatat, Islam telah menjadi agama yang paling pesat berkembang dalam empat dekad yang lalu.


Dianggarkan pertumbuhan penduduk Islam akan meningkat kepada 2.2 bilion pada tahun 2030 atau 26.4% daripada jumlah penduduk dunia. Di England sahaja, jumlah umat Islam telah mencecah 3 juta pada tahun 2020. Menjadikan umat Islam kumpulan agama yang paling pesat berkembang.


Pertumbuhan pesat penduduk Islam di sana menjadikan keperluan masjid lebih tinggi. Mereka memerlukan masjid bukan sahaja sebagai tempat solat, tetapi sebagai pusat komuniti untuk membincangkan pelbagai keperluan umat atau sekadar berbincang bagi mengeratkan ukhuwah sesama Islam.


Bertolak dari keperluan Muslim di sana atas masjid, kami beritikad untuk membina sebuah masjid yang akan bertempat di Bevan Road, London, United Kingdom (UK). Di lokasi ini sebelumnya berdiri bangunan gereja yang tidak digunakan, kemudian dibeli dan ditukar menjadi masjid.Inilah reka bentuk masjid yang insya-Allah akan dibina oleh Aksi Cepat Tanggap dengan kerjasama Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM).Masjid ini dapat digunakan salah satunya oleh komunitas muslim asal Indonesia & Malaysia di England dan para penduduk sekitar. Masjid ini boleh menjadi tempat berkumpulnya komuniti - komuniti muslim lainnya di London.

Untuk program jangka panjangnya, di masjid ini nantinya juga akan diinisiasi program Masjid Peradaban Dunia, sebuah program yang bertujuan untuk melahirkan para Hafidz, Da’i dan Ulama guna meluaskan syiar agama Islam di wilayah London dan bahkan di United Kingdom (UK).Kerana itu, kami Aksi Cepat Tanggap (ACT) & PPIM menjemput anda untuk menjadi sebahagian daripada niat mulia untuk pembinaan masjid ini. Berapapun besaran sedekah jariyah anda akan sangat berguna untuk pembinaan masjid di London ini. Insya Allah dengan sedekahmu, Allah akan balaskan dengan bina rumah di syurga kelak bagimu.


“Siapa yang membangun masjid karena Allah, maka Allah akan bangunkan baginya rumah di surga.” (HR. Bukhari)


Jom hantarkan sedekah terbaikmu!

Jom #BuatBaik!

Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Doa-Doa #Penyumbang

Terbaru Rujukan

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM50.00

Jul 08, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM25.00

Jul 08, 2022

AZIRAWATI BINTI AZIZ

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jul 08, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jul 08, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jul 08, 2022

Kempen Sumbangan Tamat