LEMBAGA PENDIDIKAN AL QUR'AN AL HUDA

Dimulakan pada Dec 23, 2022

SUMBANGAN BUAT ADIK NIA YANG DITINGGALKAN IBU BAPANYA

RM1,230

Telah terkumpul

83 Penyumbang

Kongsi:

Tentang Kempen

JOM BANTU ADIK NIA MENYEMPURNAKAN PENDIDIKAN DI PONDOK PESANTREN DENGAN BAIK, MENDAPAT GANJARAN BERLIPAT GANDA DARI ILMU AGAMA YANG DIPEROLEHI DAN DIAMALKAN.


Seorang gadis berusia 15 tahun bernama Nia Afri Yanti dan Ade Agusti berusia 19 tahun ditinggalkan ibu bapa mereka yang tidak mahu menjaga mereka. Namun Allah SAW Maha Pengasih lagi Maha Penyayang, adik Nia dan adiknya Ade Agusti dipertemukan oleh seorang yang berhati mulia. Beliau adalah seorang pembuat tauge yang tinggal di sebuah bangsal kecil yang berpendapatan rendah dan tidak menentu.


Belas kasihan yang dikurniakan Allah membuatkan dia bertungkus lumus menyara isteri dan 1 anaknya serta menyekolahkan adik Nia dan adiknya walaupun terpaksa menjual barangan berharga miliknya. Tepat beberapa bulan lepas, adik Ade dan adik Nia dipisahkan kerana pembuat taugeh tdak mampu untuk menghantarnya ke sekolah lagi dan akhirnya adik Ade terpaksa bekerja. Adik Nia yang masih berumur 15 tahun menyambung pelajaran di pondok pesantren.Hasratnya untuk belajar di sekolah berasrama penuh tidak lain adalah niatnya agar adik Nia menjadi orang yang berjaya di dunia dan akhirat. Walaupun dia bersusah payah menghantar anak yang bukan anak kandungnya, dia tetap meneruskan tanpa rasa terbeban. Ia beranggapan anak perempuan adalah harapan masa depan keluarga dan negara. Walaupun dunia kini semakin rosak, dunia pekerjaan juga mengutamakan kemahiran dan pendidikan tinggi.Tukang pembuat taugeh memberitahu kami, "Jika Adik Nia berjaya dan pergi mencari ibu bapanya, saya ikhlas dan saya harap ia akan menjadi amal jariah untuk keluarga kami."


Seorang pembuat taugeh yang tidak kami nyatakan namanya itu, mengharapkan bantuan daripada para penderma untuk membantu membiayai pendidikan adik Nia di pondok pesantren, di mana adik Nia kini menetap di sana belajar agama, menghafal Al-Quran dan sebagainya.Semoga dengan bantuan semua penyumbang, adik Nia dapat menamatkan pendidikannya di pondok pesantren dengan baik dan berbangga serta menjadi insan yang berguna untuk diri, keluarga, agama dan negara. Semoga ilmu yang diperoleh dan diamalkan akan menjadi aliran pelbagai ganjaran untuk semua penderma. 


Jom #BuatBaik!

Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Terbaru Perkembangan

Doa-Doa #Penyumbang

Terbaru Rujukan

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Nov 30, 2023

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Nov 30, 2023

SYED ISKANDAR BIN SYED YACOB

Menyumbang sebanyak RM10.00

Dec 30, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Dec 30, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Dec 30, 2022