Al-I'tisam Relief Program Association

Dimulakan pada Oct 28, 2021

PEK MAKANAN UTK PENGHUNI KEM PELARIAN SESAK DI MUSIM SEJUK

RM845 / 14.08 %

Telah Terkumpul Daripada Sasaran Sumbangan RM6,000

23 penyumbang

Kempen Berakhir!

Kongsikan:

Tentang Kempen

Kami mengajak para penderma yang budiman untuk turut serta menyantuni mereka.Hanya pada Allah, mereka berharap, berdoa. Semoga kita menjadi yang dipilih untuk membantu golongan memerlukan ini. Amiin

Dalam satu hadis sahih, Abu Hurairah RA berkata: “Seorang lelaki datang kepada Nabi SAW dan berkata: ‘Wahai Rasulullah, sedekah apakah yang paling besar pahalanya.” Baginda menjawab: “Kamu bersedekah ketika kamu dalam keadaan sihat dan kikir, takut menjadi fakir dan berangan-angan jadi orang kaya. Maka janganlah kamu menundanya hingga tiba nyawamu berada di halkum….. (Hadis Riwayat Al-Bukhari)Dugaan / Ancaman untuk penghuni kem pelarian di Bangladesh Balukhali & Kutupalong

 

Pek Makanan dan selimut untuk penghuni kem pelarian

 

Musim tengkujuh sentiasa membawa maut. Musim ini menyumbang kira-kira 80% daripada jumlah hujan di Bangladesh. Tempat perlindungan Rohingya yang dibina di sepanjang lereng bukit kem pelarian, dengan tanpa tumbuh-tumbuhan untuk melindungi cerun. Air akan deras menuruni cerun, membawa ketulan tanah bersamanya, menyapu di sepanjang tempat perlindungan dan apa sahaja di laluannya.

 

Ibarat jatuh ditimpa tangga, bulan Ogos yang lalu, banjir yang berlaku disini telah menyebabkan kehilangan nyawa dan barang barang. Kini mereka sudah mula berdepan dengan cuaca dingin yang mencecah 12 darjah celcius, cukup sejuk apatah lagi mereka hanya tinggal di dalam khemah sarat yang berdindingkan hanya plastik dan kain kain guni.


Kami mengajak para penderma yang budiman untuk turut serta membantu kami menyantuni mereka. Di kem kem pelarian ini, tiada peluang untuk pekerjaan untuk menaikkan taraf kehidupan.


Semoga kita sama sama dipilih untuk membantu golongan yang amat di uji ini dan Allah menerima sumbangan kita sebagai amalan baik. Amin.  

Mereka amat memerlukan bantuan makanan dan perkakas seperti selimut, minyak untuk membantu mereka mengharungi musim sejuk ini. 

 

Kami mengajak para penderma yang budiman untuk turut serta membantu kami menyantuni mereka. Di kem kem pelarian ini, tiada peluang untuk pekerjaan untuk menaikkan taraf kehidupan.

Semoga kita sama sama dipilih untuk membantu golongan yang amat di uji ini dan Allah menerima sumbangan kita sebagai amalan baik. Amin.  Mereka amat memerlukan bantuan makanan dan perkakas seperti selimut, minyak untuk membantu mereka mengharungi musim sejuk ini. 


Mudahnya Berbuat Kebaikan. Jom Kita Kongsikan Supaya Lebih Ramai Yang Dapat Kita Bantu. Semoga Pahala Ini Terus Mengalir & Mendapat Berkat Dari Allah Swt.

Kongsikan:

Anda merasakan kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Perkembangan Terbaru

Tiada perkembangan

Doa-doa #Penyumbang

Rujukan Teratas

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

MUHAMAD NASIR BIN ABDUL RAZAK

Menyumbang sebanyak RM25.00

Nov 29, 2021

KAMSANI

Menyumbang sebanyak RM50.00

Nov 26, 2021

HAMBA ALLAH

Menyumbang sebanyak RM10.00

Nov 20, 2021

HAMBA ALLAH

Menyumbang sebanyak RM10.00

Nov 05, 2021

HAMBA ALLAH

Menyumbang sebanyak RM10.00

Nov 02, 2021