ASAR HUMANITY

Dimulakan pada May 30, 2024

INFAQ WUJUDKAN SEGERA TELAGA WUDUK MUSALA AL HIJRAH

RM1,145 / 13.80 %

Telah terkumpul daripada sasaran sumbangan RM8,300

79 Penyumbang

Hari Terakhir

Kongsi:

Tentang Kempen

Kanak-kanak pengajian Al Quran dan warga desa terpaksa bebasuh di sungai dengan air yang besar. Jom bantu mereka elak bahaya, wujudkan telaga wuduk Al Hijrah Musala segera!


Pasukan Asar Humanity baru-baru ini berkesempatan bertemu dengan ketua agama di Desa Dasan Gunung dan melawat Musala Al Hijrah. Ruang solat ini merupakan pusat ibadah yang penting bagi penduduk setempat termasuk kanak-kanak yang belajar mengaji al-Quran. Namun begitu, surau ini menghadapi kesukaran besar berikutan anomali cuaca yang menyebabkan kolam air wuduk kering dan hanya meninggalkan titisan air yang menjadi sarang nyamuk. Untuk mengekalkan kesihatan dan keselamatan, kolam telah ditutup dengan tanah.

Kemarau ini bermakna tangki air tidak lagi berfungsi, jadi jemaah dan anak-anak terpaksa pergi ke sungai yang lebih jauh untuk mengambil wuduk. Ini tentunya sangat berbahaya dan menyukarkan aktiviti ibadah dan pembelajaran Al-Quran.


Atas dasar itu, Asar Humanity mengambil inisiatif membantu mewujudkan sumber air bersih dan kemudahan wuduk untuk jemaah dan kanak-kanak di Musala Al Hijrah. Kami menjemput tuan-tuan dan puan-puan untuk mengambil bahagian dalam usaha murni ini.


Melalui pengumpulan dana di beberapa platform, kami telah berjaya mengumpul kira-kira 70% daripada dana yang diperlukan. Bagaimanapun, sekitar RM8,300 masih diperlukan untuk menyiapkan pembinaan kemudahan wuduk di Musala Al Hijrah. Dengan dana ini, kami merancang untuk membina paip untuk mengalirkan air dari sumur yang harus digali dalam, sedalam 50 hingga 60 meter. Kemudian dari sumber air ini dapat dibina kemudahan fasiliti wuduk dan sanitasi yang mencukupi. Jumlah kos yang diperlukan adalah sekitar RM30,225.
Asar Humanity menjemput anda semua untuk membantu jemaah dan kanak-kanak di sini mendapatkan akses kepada air bersih. Dengan sumbangan bermula dari RM10, anda boleh menyertai usaha murni ini.


Marilah kita bersama-sama dengan izin Allah SWT mewujudkan Telaga Wuduk di Musala Al Hijrah. Sumbangan anda bukan sahaja dapat memenuhi keperluan asas penduduk kampung, malah akan menjadi satu ibadah yang amat bernilai di sisi Allah SWT. 


Jom #BuatBaik!


Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Terbaru Perkembangan

Tiada perkembangan

Doa-Doa #Penyumbang

Terbaru Rujukan

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jun 13, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jun 12, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jun 12, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jun 12, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jun 11, 2024