PERTUBUHAN DARUL KIFAYAH

Dimulakan pada Mar 14, 2022

PENAPIS AIR HALAL UNTUK PIHAK YANG MEMERLUKAN

RM1,380 / 4.60 %

Telah terkumpul daripada sasaran sumbangan RM30,000

66 Penyumbang

Kempen Berakhir!

Kongsi:

Tentang Kempen

Ayuh kita bekalkan penapis air halal dan pastikan hanya air yang suci dan bersih digunakan! Jom kita bantu & share beramai-ramai dan rebut ganjaran yang besar ini.


Tahukah anda bahawa masih banyak Penapis Air yang berada di pasaran dan malah digunakan oleh Masjid, Surau, Madarasah dan Rumah Kebajikan yang tidak berstatus Halal.


Kenapa Penapis Air perluk berstatus Halal? Kerana salah satu komponen yang digunakan di dalam penapis air adalah “Activated Carbon” dan komponen ini kebiasaanya digunakan dari sumber tulang haiwan.Dr. Mahyeddin Mohd Salleh, Pensyarah Fakulti Syariah dan Undang-Undang Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) menjelaskan bahawa kajian pihaknya mendapati ada penapis air menggunakan tulang haiwan yang dijadikan bio seramik bagi membekalkan kaslium kepada air.


Kebanyakkannya di import dari luar negara dan tidak mempunyai sijil pengesahan halal, dijual dengan harga yang lebih murah dan kajian mendapati bahawa kebayakkan tulang haiwan dalam industry diperoleh daripada sumber haram atau diragui statusnya”.Bayangkan para Jemaah di masjid dan surau yang mengambil wuduk untuk solat dan menggunakan air untuk dimimum. Sanggupkan kita melihat mereka menggunakan air yang tercemar dengan najis. Bayangkan sekiranya sumber bio seramik itu dari tulang babi…air yang digunakan tercemar dengan najis mughallazah.. Nauzubillah – Kami memohon perlindungan Allah.


Kami dari Darul Kifayah Malaysia dengan rendah hati ingin mengajak para penyumbang bersama dengan kami untuk bersama-sama kita membantu memastikan para Jemaah masjid dan surau dan juga penghuni rumah kebajikan menggunakan air yang suci dan bersih bagi berwuduk dan minum dengan membekalkan penapis air berstatus halal.


Bagi Fasa Pertama ni, kami menyasarkan untuk membekalkan Penapis Airi Halal ke:

1. Pusat Jagaan Kebajikan Warga Tua Nor Aini

2. Pusat Jagaan Kanak-Kanak Yatim / Miskin Rukaiyah

3. Pusat Jagaan Dan Pendidikan Warga Emas Darul Insyirah

4. Masjid Bandar Seri Putra Bangi

5. Masjid Al -Azhar, Kolej Universiti Islam Selangor

6. Surau Bangi Perdana, Seksyen 3

7. Surau Al Amin, Seksyen 8 Bangi

8. Surau Al-Khauthar, Seksyen 4 Bangi

9. Pusat Tahfiz Al-Amirin, Seksyen 4 Bangi

10. Surau Jubli Perak, Seksyen 4 BangiMoga-moga dengan setiap titis air suci dan bersih yang mengalir itu akan digantikan dengan ganjaran yang tidak berhenti daripada Allah S.W.T.

Allah berfirman, Surah as- Saba’ Ayat 39: وَمَا أَنْفَقْتُمْ مِنْ شَيْءٍ فَهُوَ يُخْلِفُهُ ۖ وَهُوَ خَيْرُ الرَّازِقِينَ


“Dan apa saja yang kamu infakkan, Allah akan menggantinya dan Dia-lah Pemberi rizki yang terbaik”.

“Tidak ada satu subuh yang dialami hamba-hamba Allah kecuali turun kepada mereka dua malaikat. Salah satu di antara keduanya berdoa, “Ya Allah, berilah ganti bagi orang yang berinfaq”, sedangkan yang satu lagi berdo’a “Ya Allah, berilah kerosakan bagi orang yang menahan (hartanya)” (Hadis Riwayat Bukhary 5/270) Saad bin Ubadah RA bertanya kepada Rasulullah saw, "Wahai rasullullah, sedekah apa yang paling utama?" Beliau menjawab, "Memberi Air" (Sahih Abu Daud)


Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Terbaru Perkembangan

Tiada perkembangan

Doa-Doa #Penyumbang

Terbaru Rujukan

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

May 30, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

May 30, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM30.00

May 27, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

May 27, 2022

IMRAN MUSTAPHA

Menyumbang sebanyak RM10.00

May 17, 2022

Kempen Sumbangan Tamat