PERTUBUHAN ORANG CACAT PENGLIHATAN MALAYSIA CAWANGAN PAHANG ( SOCIETY OF THE BLIND IN MALAYSIA)

Aktif sejak Sep 01, 2021

Tentang Penganjur

SOCIETY OF THE BLIND IN MALAYSIA (SBM)

ATAU PERTUBUHAN ORANG CACAT PENGLIHATAN MALAYSIA CAWANGAN PAHANG MERUPAKAN SEBUAH PERTUBUHAN BUKAN KERAJAAN (NGO) YANG BUKAN BERASASKAN POLITIK DAN AGAMA. 

PERTUBUHAN INI YANG TERLETAK DI DAERAH TEMERLOH BERALAMAT DI G46G JALAN MENTAKAB KG BATU SATU 28000 TEMERLOH INI TELAH MEMULAKAN OPERASI PADA 1 APRIL 1978.

SBM CAWANGAN PAHANG MEMPUNYAI KEAHLIAN SERAMAI 170 ORANG AHLI YANG TERDIRI DARIPADA AHLI BIASA IAITU OKU PENGLIHATAN DAN JUGA AHLI BERSEKUTU IAITU MERUPAKAN MEREKA YANG BERPENGLIHATAN.


PERTUBUHAN INI DIURUSKAN SEPENUHNYA OLEH AHLI JAWATANKUASA YANG KESELURUHANNYA TERDIRI DARIPADA  OKU PENGLIHATAN YANG DIPILIH SETIAP DUA (2) 

TAHUN SEKALI MELALUI MESYUARAT AGUNG DWI TAHUNAN .


BERIKUT ADALAH SENARAI AHLI JAWATANKUASA PERTUBUHAN INI BAGI PENGGAL 2021-2023:-


PENGERUSI ; CIK SHEREEN AZURA BINTI ABDUL RAHIM

TIMBALAN PENGERUSI: ENCIK SUDIN BIN MAT YUSOFF

SETIAUSAHA: ENCIK MUHAMAD ALKUDUS BIN ABDUL MANAH

BENDAHARI: ENCIK ABDULLAH. BIN NAWANG 


AJK: ENCIK SAUPI BIN SAFIAL

AJK: ENCIK MOHAMED JASMI BIN YACOB

AJK: ENCIK OZMAN BIN MUSA

AJK: ENCIK MOHD ZAILIE BIN HASSAN

AJK: ENCIK ISMAIL BIN MAMADPERTUBUHAN INI JUGA MEMPUNYAI SEORANG PEMBANTU TADBIR YANG BERTUGAS MEMBANTU MENGURUSKAN KERJA-KERJA PENTADBIRAN DI SBM CAWANGAN PAHANG.


PERTUBUHAN INI MEMBERI KHIDMAT SECARA LANGSUNG KEPADA AHLI- AHLI MELALUI PELABAGAI PROGRAM DAN AKTIVITI YANG DIJALANKAN SEPANJANG TAHUN DAN TIDAK KURANG DUA (2) KALI SEBULAN. 

PROGRAM- PROGRAM YANG DIJALANKAN MERANGKUMI PELBAGAI KATEGORI MELIPUTI SEKTOR EKONOMI, SUKAN, SOSIAL, PENBANGUNAN MODAL INSAN, ADVOKASI DAN AKSESIBILITI SELAIN MEMBERI PUBLIC AWARENESS KEPADA MASYARAKAT LUAR BERKAITAN OKU PENGLIHATAN DI NEGERI PAHANG.

SBM CAWANGAN PAHANG JUGA BERKERJASAMA DENGAN PELBAGAI AGENSI SEPERTI PEJABAT KESIHATAN DAERAH TEMERLOH, PEJABAT PERTANIAN DAERAH TEMERLOH, MAJLIS PERBANDARAN TEMERLOH DAN  PEJABAT KEBAJIKAN MASYARAKAT DAERAHTEMERLOH SERTA ADUN DAN AHLI PARLIMEN YANG BERKAITAN BAGI MENJALANKAN PROGRAM YANG MEMBERI MANFAAT KEPADA AHLI- AHLI.


PERTUBUHAN INI AMAT MEMERLUKAN DANA DAN SUMBANGAN DARI PELBAGAI PIHAK UNTUK TERUS AKTIF MENGANJURKAN DAN MENJALANKAN PELBAGAI PROGRAM DAN AKTIVITI UNTUK AHLI-AHLI SERTAN MENGUMPUL DANA BAGI MEMBELI BANGUNAN SENDIRI.


SUMBANGAN INI BOLEH DISALURKAN KE :

AKAUN CIMB BANK 7036177799

ATAU MELAUI CEK ATAS NAMA PERTUBUHAN ORANG CACAT PENGLIHATAN MALAYSIA CAWANGAN PAHANG.

SEMUA SUMBANGAN YANG DIPEROLEHI AKAN DIGUNAKAN UNTUK MENJALANKAN AKTIVITI DAN PROGRAM SERTA MEMBELI BANGUNAN SENDIRI.

SUMBANGAN YANG MELEBIHI RM1000 AKAN DIBERI RESIT PENGECUALIAN CUKAI.


iNFORMASI BERKAITAN SBM CAWANGAN PAHANG BERSERTA PROGRAM DAN AKTIVITI BOLEH DIDAPATI MELALUI :

FACEBOOK PAGE OFFICIAL :

Sbm Cawangan Pahang

ATAU FOLLOW KAMI DI:

INSTAGRAM:: @sbmcawanganpahang

TWITTER: @sbm_pahang

PERTUBUHAN ORANG CACAT PENGLIHATAN MALAYSIA CAWANGAN PAHANG G46G JALAN MENTAKAB KG BATU SATU , 28000, TEMERLOH, Pahang, Malaysia
sbmphg@gmail.com
09-2902797