YAYASAN AL HUDA MUSI RAWAS

Dimulakan pada Sep 30, 2022

SALURKAN BANTUAN KEPADA USTAZ MARDI

RM265 / 2.65 %

Telah terkumpul daripada sasaran sumbangan RM10,000

20 Penyumbang

Kempen Berakhir!

Kongsi:

Tentang Kempen

Yayasan Al-Huda Musi Rawas mengajak kalian semua untuk membantu menyalurkan sumbangan kepada Ustaz Mardi demi kelangsungan kehidupan beliau bersama anaknya. Jom bersedekah!


Bismillahirrahmanirrohim. Ustaz Mardi merupakan salah seorang ustaz yang mengajar ilmu agama kepada anak-anak kampung, sejak tahun 90an beliau telah mendedikasikan diri dalam masyarakat. Tidak hairanlah ketika ini beliau digelar oleh para pelajar sebagai Datuk Mardi kerana ibu bapanya pernah mengaji Al-Quran dengannya.Setiap hari beliau bekerja sambilan malah sering berjualan sayur-sayuran untuk menyara ekonomi keluarga, kegiatan ini beliau mulai dari pagi hingga menjelang waktu asar. Selepas asar dan senja, beliau meluangkan waktu untuk mengajarkan Al-Quran kepada para pelajar di surau dan rumahnya. Beliau mengajar tanpa bantuan tenaga pengajar yang lain kerana tidak mampu membayar upah disebabkan beliau tidak mengenakan bayaran. Majoriti pelajar didominasi oleh anak-anak masyarakat sekeliling, dia cuba mengabdikan diri semata-mata kepada Allah Ta'ala.


Kami terus berhubung dengannya beberapa hari lalu dan memberikan sedikit bantuan kepada pelajar dan surau tempat dia mengajar anak-anak Al-Quran. Perbualan kami mengambil masa yang lama, sehingga dia memberitahu saya bahawa anak perempuannya yang baru tamat sekolah menengah tidak dapat menyambung pengajian tinggi kerana kekangan kewangan.


Disebabkan itu, anaknya kini bekerja di sebuah kedai makan di kawasan lain iaitu lebih kurang 15 minit perjalanan menaiki motosikal. Dia bekerja dari jam 09.00 pagi hingga 09.00 malam. Inilah yang membuatkan dia terfikir bagaimana anak seusianya berada di rumah terutamanya pada waktu malam dan dia juga menghidap penyakit typhus yang membuatkan Ustaz Mardi risau. Oleh itu, beliau memberitahu kami tentang perkara ini kerana Ustaz Mardi tidak berani meminjam wang apabila dengan faedah riba, kerana hukumnya jelas dan beliau ingin mengelak.Namun, beliau merupakan seorang ustaz yang mempunyai tanggungjawab terhadap keluarga dan pelajarnya. Kami merasakan tiada siapa yang mampu membalas segala keikhlasannya mendidik para pelajar agar dapat mengenal Allah dan SAW yang ajarannya sangat berguna untuk kehidupan dan keselamatan mereka di dunia dan akhirat. Hanya Allah Taala sahaja yang membalas segala keikhlasan ustaz dan ustazah di mana sahaja mereka berada. Amin.


Sebagai penyumbang yang baik hati yang insyaAllah diiktiraf Allah SWT, marilah kita sama-sama membantu Ustaz membina perniagaan tanpa terikat dengan riba. Semoga Allah membantu dan menguatkan iman dan Islam. Kutipan dana ini dirancang akan diperuntukkan kepada Ustaz Mardi dan beberapa ustaz lain yang layak menerima bantuan dalam program ini, selain daripada itu dana yang terkumpul akan digunakan untuk kos operasi dan pembangunan institusi.ورجلٌ تصدَّق بصدقةٍ فأخفاها حتى لا تعلمَ شمالُه ما تنفقُ يمينُه


Yang bermaksud: “Seorang yang bersedekah dengan tangan kanannya, ia menyembunyikan amalnya itu sehingga tangan kirinya tidak mengetahui apa yang disedekahkan oleh tangan kanannya.”

(Riwayat al-Bukhari)


Jom #BuatBaik!

Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Terbaru Perkembangan

Tiada perkembangan

Doa-Doa #Penyumbang

Terbaru Rujukan

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Nov 17, 2022

MOHAMAD IDRUS BIN MOHAMAD DON DON

Menyumbang sebanyak RM10.00

Oct 06, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Oct 03, 2022

PUZAINI BINTI MOHD YUNUS

Menyumbang sebanyak RM10.00

Oct 03, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Oct 03, 2022

Kempen Sumbangan Tamat