ACT FOUNDATION

Dimulakan pada Jun 30, 2022

SEDEKAH DAGING UNTUK ANAK YATIM DAN ASNAF

RM3,975 / 100.00 %

Telah terkumpul daripada sasaran sumbangan RM3,975

191 Penyumbang

Kempen Berjaya

Kongsi:

Tentang Kempen

Hadirkan Bahagia Aidil Adha bagi Saudara Yatim dan Asnaf Tercinta


“Sesiapa yang memelihara anak yatim dan asnaf di kalangan kaum muslimin sehingga dia menjaga makan dan minumnya, nescaya Allah akan memasukkan orang itu ke dalam syurga, (HR Tirmudhi).


Jika kita melihat sekeliling, masih ramai saudara kita yang hidup di bawah garis kemiskinan. Kanak-kanak yatim yang hidup tidak senasib baik dengan kita dan ramai penduduk miskin yang terpaksa bertungkus-lumus untuk menyara kehidupannya. Memenuhi keperluan makan dan keperluan harian keluarganya.Tidak jarang mereka terpaksa melakukan apa-apa kerja yang menghasilkan untuk menyara kehidupan. Di Indonesia terdapat 600 ribu anak yatim yang terabai. Sungguh menyedihkan apabila kita merenung nasihat agama dan para rasul yang mewajibkan kita mencintai dan membahagiakan anak-anak yatim. Sedang jumlah penduduk miskin di Indonesia kian menanjak, tercatat sebesar 26,5 juta orang masuk dalam garis kemiskinan. Yang sebagian besar terjejas oleh pandemik Covid-19.Sebagaimana sabda Nabi:

“Barangsiapa yang meringankan kesulitan orang mukmin di dunia maka Allah akan meringankan kesulitannya di dunia dan akhirat” (HR. Muslim)

Insya Allah, menolong anak yatim dan asnaf memiliki keutamaan seperti berikut:

1. Pahalanya sama dengan Jihad di Jalan Allah

2. Dapatkan surga

3. Seperti orang yang solat pada waktu malam

4. Menambah rezekiHadirkan Bahagia Aidil Adha bagi Saudara Yatim dan Asnaf Tercinta! Dalam berkongsi kebahagiaan Aidil Adha, ACT akan mengagihkan pek daging segar kepada anak yatim dan para asnaf ke pelbagai wilayah di Indonesia. Percayalah Qurban anda amat ditunggu oleh saudara kita yang ingin menikmati lazatnya santapan daging di hari raya Qurban. Ini adalah panggilan Allah. Ayuh, walaupun bermula dari RM10, akan menjadi simpanan di dunia dan akhirat!Ayuh, kirimankan sedekah untuk pek daging segar kepada ramai anak yatim dan asnaf! Jazakumullah khayran. Insya Allah, setiap sedekah yang anda berikan menjadi asab kebaikan untuk anda dan keluarga tercinta. Aamiin ya Rabb.


Jom #BuatBaik!


Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Terbaru Perkembangan

Tiada perkembangan

Doa-Doa #Penyumbang

Terbaru Rujukan

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jul 07, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jul 07, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jul 07, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jul 07, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM25.00

Jul 07, 2022

Kempen Sumbangan Tamat