ACT FOUNDATION

Dimulakan pada Jun 16, 2022

SEDEKAH PAKEJ MAKANAN BAGI WARGA EMAS TELANTAR

RM4,045 / 40.45 %

Telah terkumpul daripada sasaran sumbangan RM10,000

177 Penyumbang

Kempen Berakhir!

Kongsi:

Tentang Kempen

Bantu asas keperluan harian warga emas asnaf terlantar


“Bukan termasuk golongan kami mereka yang tidak menghormati orang-orang lanjut usia (warga emas) di antara kami” (HR. Ahmad)


Ibu bapa ialah orang yang yang sangat berjasa dalam hidup kita. Yang berjuang dalam membesarkan dan mendidik anak-anaknya. Dengan segala usaha mereka, mereka memenuhi segala keperluan anak-anak mereka dari kecil hingga dewasa. Bermula daripada mengajar cara makan, berpakaian dan berkelakuan, mereka menjadi "guru" pertama yang membimbing anak-anak mereka mencapai matlamat mereka setinggi mungkin. Sungguh perjuangan yang mulia!


Malangnya, ramai anak tidak mampu menjaga ibu bapa mereka. Mereka meninggalkan ibu bapa mereka pada hari tua di rumah anak yatim dan membiarkan mereka hidup bersendirian. Seseorang yang sepatutnya mendapat perhatian, seperti menyentuhnya, mendengar dan memeluknya. Apatah lagi untuk memberi sepenuh kasih sayang seperti yang ibu bapa berikan, cuma jaga mereka yang mereka tidak mampu


1. Nenek Oci, 70 tahun warga emas yang tinggal di pondok sempit 
Sejak keluarganya meninggalkannya, Nenek Oci tinggal bersendirian di pondok kecilnya. Dia mengalami lumpuh akibat penyakit diabetes yang dihidapinya.Di hari tuanya, daripada menikmati hari tuanya dengan berehat, dia masih bergelut untuk memenuhi keperluan hariannya. Pada masa ini, keadaan Nenek Oci sangat daif, dengan keterbatasan fizikal, dia hanya bergantung kepada orang baik di sekelilingnya dan menunggu bantuan untuk memberinya makan.


2. Penuhi keperluan hariannya kakek Baharudin

Bahrudin (78) terpaksa menjalani hari tuanya seorang diri di pondok bekas kandang kambing. Untuk berjalan, dia terpaksa menggunakan tongkat untuk mengelakkannya daripada jatuh.Rumah yang merupakan bekas kandang kambing itu reput dan bocor apabila hujan. Bukan itu sahaja, udara malam turut membuatkan tubuhnya yang sudah tua menggigil. Untuk memenuhi keperluan hariannya, Baharudin hanya mengharapkan pemberian daripada jiran. Kerana dia tidak lagi mampu melakukan aktiviti fizikal atau kerja.


Nenek Oci dan Kakek Baharudin ialah sedikit dari ramai warga emas yang mesti hidup bersendirian terlantar dan menyara hidup atas belas kasihan orang lain. Masih terdapat 2.1 juta warga emas terabai lainnya di Indonesia yang memerlukan kedermawan anda Adakah anda mahu menjadi cahaya di hari tua mereka redup?


Bertolak dari rasa prihatin, ACT mengajak anda membantu warga emas yang terlantar untuk memenuhi keperluan asas harian mereka. Dengan RM 130, anda sudah boleh memenuhi keperluan makanan mereka selama 2 minggu dengan memberikan mereka pakej makanan berisi: beras, sardin, minyak masak, telur, susu, biskut, dll. Tiada lagi yang mereka perlukan di hari tua mereka melainkan kasih sayang. Ketahuilah bahawa pakej makananmu boleh merangkul kehidupan mereka yang sunyi.


Tunjukkan kasih sayang anda kepada mereka melalui ACT sekarang juga! Doa setulus-tulusnya dari kami semoga kebahagiaan, kemudahan, perlindungan dan kelancaran rezeki selalu dilimpahkan Allah SWT. Aamiin ya Rabb.


Jom #BuatBaik!

Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Doa-Doa #Penyumbang

Terbaru Rujukan

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM25.00

Jul 06, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jul 05, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM25.00

Jul 05, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM25.00

Jul 03, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jul 03, 2022

Kempen Sumbangan Tamat