ACT FOUNDATION

Dimulakan pada Mar 04, 2022

SEDEKAH RAMADAN UNTUK ASNAF DI PALESTINA

RM1,678 / 11.19 %

Telah terkumpul daripada sasaran sumbangan RM15,000

60 Penyumbang

Kempen Berakhir!

Kongsi:

Tentang Kempen

Ramadan ini, ayuh bagikan sedekahmu untuk membantu keluarga miskin, anak yatim, dan asnaf di Palestina.


Masih ingatkah kejadian Ramadan setahun lepas, bagaimana kekejian zionis membedil saudara-saudara kita di Gaza, Palestina?


Masih teringat betul pertumpahan darah pada bulan yang penuh berkah, ratusan nyawa hilang, ribuan terluka, rumah-rumah dan fasilitas publik hancur. Belum lagi lapangan pekerjaan terbatas, lahan pertanian dan perkebunan dihanguskan, sumber air bersih diracun. Tak ada kehidupan yang layak bagi saudara kita. Kita tak boleh hanya berdiam.ACT Foundation memiliki pejabat perwakilan di Gaza, Tahany Qassem, kepala perwakilan ACT di Gaza, menjelaskan situasi kemanusiaan yang tengah terjadi saat ini di Palestina. Tahany menyebut, penjajahan Israel telah membuat 80 paratusan warga Palestina, khususnya di Gaza, tidak bisa hidup layak secara mandiri. Mereka terpaksa mengandalkan bantuan antarabangsa untuk bertahan hidup.


"Saat ini Palestina tengah menghadapi berbagai krisis. Dari mulai krisis pangan, air bersih, pendidikan, kesehatan, hingga perumahan yang hancur. Segala krisis tersebut mencekik warga Palestina di tiap harinya. Pemenuhan atas hak-hak warga Palestina terus dirampas oleh Israel," penjelasan Tahany.
https://www.instagram.com/p/CalcyWYhABo/


Kekejaman yang zionis lakukan masih terjadi. Pada perayaan Israk Mi'raj tahun ini, tim ACT sedang mengagihkan makanan dan manisan untuk sesiapa yang datang. Ttiba-tiba pasukan zionis membuat pergaduhan, memulai serangan dan pukulan kepada rakyat Palestina yang sedang merayakan hari itu dengan suka cita. Seperti yang dialami anak perempuan 15 tahun yang malang bernama Iman Kiswani. Walaupun tubuhnya dibanting pria-pria bengis, tapi ia mampu melawan.


https://www.instagram.com/p/CamtnLMlBda/


Karena keberaniannya melawan, Kiswani ditahan pasal perilaku kekerasan. Kabar terbaru, ia akhirnya dilepaskan dengan syarat: dilarang memasuki wilayah Al-Quds selama 30 hari dan didenda 500 NIS. Sungguh keji dan licik!


Di Ramadan tahun ini, mari kita bersama dampingi saudara-saudara kita di Palestina agar mereka senantiasa bahagia. Walaupun kita belum boleh pergi ke Palestina, tapi kita boleh hantarkan bantuan ke sana.Sumbangkan harta kita untuk mereka tak perlu menimbang besarnya. Bantuan dari Anda akan diberikan dalam bentuk makanan yang akan dibagikan kepada keluarga miskin, asnaf, dan anak yatim di Palestina. InsyaAllah, keberkahan senantiasa Allah berikan untuk Anda dan keluarga.


Jazakumullah khayran. Allah SWT. jualah yang akan menggantikan satu persatu kebaikan dengan nikmat berganda di dunia dan akhirat. Sedekah anda sekeluarga akan membawa keberkatan kepada ramai orang. Doa setulus-tulusnya dari kami semoga Allah menerima doa, memberi perlindungan, kebahagiaan, kemudahan, dan kelancaran rezeki kepada anda sekeluarga, amin ya Rabb.


Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Terbaru Perkembangan

  • May 01, 2022


Doa-Doa #Penyumbang

Terbaru Rujukan

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM30.00

Apr 26, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Apr 24, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM50.00

Apr 23, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM50.00

Apr 15, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Apr 14, 2022

Kempen Sumbangan Tamat