ACT FOUNDATION

Dimulakan pada May 19, 2022

SEDEKAH SUBUH PAKEJ MAKANAN BAGI IBU TUNGGAL DAN KELUARGA YATIM

RM3,750 / 37.50 %

Telah terkumpul daripada sasaran sumbangan RM10,000

197 Penyumbang

Kempen Berakhir!

Kongsi:

Tentang Kempen

Sedekah subuh pek makanan untuk ibu tunggal.


“Orang yang menolong janda (Ibu Tunggal) dan golongan miskin ialah (pahalanya) seperti orang yang berjihad di jalan Allah atau seperti orang yang sentiasa berpuasa di siang hari dan sentiasa solat malam di malam hari." (HR Al-Bukhari)


Setiap tahun bilangan anak yatim di Indonesia terus meningkat. Pada tahun ini lebih daripada 28,000 kanak-kanak direkodkan yang menjadi yatim.


Kematian ketua keluarga (Bapa) membuat ramai ibu menjadi pencari nafkah tunggal. Keadaan ini telah menyukarkan ibu dan anak-anak yang ditinggalkan.Namun, situasi ini tidak membuat mereka larut dalam kesedihan. Ramai ibu tunggal bertungkus-lumus untuk menyara kehidupan keluarganya. Kerana Banyak keperluan yang mesti dipenuhi seperti makan, perubatan, bayar elektrik, yuran sekolah, dan lain-lain.


Menjadi wira keluarga, mereka tetap semangat mencari rezeki bagi anak-anak mereka dengan tenaga dan usaha terbaik. Walaupun dengan sebarang kerja yang terhasil akan diusahakan demi kebutuhan keluarga terpenuhi.


Insya Allah, menolong keluarga ibu tunggal dan yatim memiliki keutamaan seperti berikut:

- Pahalanya sama dengan Jihad di Jalan Allah

- Dapatkan surga

- Seperti orang yang berpuasa di siang hari

- Seperti orang yang solat pada waktu malam

- Menyempurnakan Iman

- Menambah rezeki

Jadilah talian hayat mereka!


Bermula dari mulianya perjuangan para Ibu tunggal, wira keluarga, dalam menyara segala kebutuhan keluarganya seorang diri, ACT mempalawa anda ringankan kepayahan mereka dalam penuhi kebutuhan asas harian mereka dengan sedekah pakej makanan.


Pakej makanan berisi: beras, minyak masak, gula, sardin, telur, susu, biskut, etc, RM130.00/ pakej, dapat untuk memenuhi keperluan harian mereka selama 2 minggu.


“Tidak ada yang berpagi-pagian para hamba kecuali ada dua malaikat yang turun. Salah satu di antara keduanya berdoa: “Ya Allah, berilah ganti bagi orang yang menginfaqkan hartanya." (HR. Bukhari)


 Ayuh, sama-sama berikan sedekah subuh terbaikmu!Jazakumullah khayran. Insya Allah, setiap sedekah makanan yang diberikan menjadi asab kebaikan untuk anda dan keluarga tercinta. Doa setulus-tulusnya dari kami semoga kebahagiaan, kemudahan, perlindungan dan kelancaran rezeki selalu dilimpahkan Allah SWT. Aamiin ya Rabb.


Jom #BuatBaik!


Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Terbaru Perkembangan

Tiada perkembangan

Doa-Doa #Penyumbang

Terbaru Rujukan

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM50.00

Jul 07, 2022

RAZUAN MAT IBRAHIM

Menyumbang sebanyak RM20.00

Jun 28, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM50.00

Jun 26, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM25.00

Jun 23, 2022

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jun 17, 2022

Kempen Sumbangan Tamat