YAYASAN AL HUDA MUSI RAWAS

Dimulakan pada Feb 23, 2023

BANTU USTADZAH WUJUDKAN MIMPI KE TANAH SUCI

RM38,143 / 108.98 %

Telah terkumpul daripada sasaran sumbangan RM35,000

1553 Penyumbang

Kempen Berjaya

Kongsi:

Tentang Kempen

JOM SEDEKAH UMRAH UNTUK GURU AL QURAN SEMOGA MENJADI ASBAB KITA DAPAT KE TANAH SUCI BERSAMA ORANG YANG KITA SAYANG.


Nama beliau ialah Ustadzah Surajinem yang dilahirkan pada tahun 1963. Sejak muda beliau aktif dalam pertubuhan belia dan juga seorang aktivis masjid. Beliau berasal dari keluarga sederhana yang taat, bapanya seorang petani dan ibunya seorang peniaga kecil di pasar. Beliau dibesarkan sebagai seorang yang taat kepada perintah agama. Apabila beliau memulakan khidmatnya kepada Islam beliau mula mengajar Al-Quran pada usia muda baik di masjid mahupun di tempat lain sehingga kini pada tahun 2023. Syukur Allah masih memberikan kesihatan kepada beliau terutama iman dan Islam.Gambar Sekitar 1990-an, semasa perkhidmatan di salah sebuah Institusi Tahfiz QuranKegiatannya sebagai guru Al-Quran, baik secara persendirian mahupun berkumpulan, sudah lama ada baik yang dekat mahupun yang jauh. Beliau diperlakukan tidak adil semasa berkhidmat di sebuah institusi hingga dipecat sebelah pihak tanpa penjelasan dan juga fitnah. Dalam dakwah beliau juga pernah mengalami kemalangan apabila dilanggar kereta ketika pulang dari mengaji dengan menaiki motor sehingga kini beliau masih belum dapat kembali menggunakan motor ketika dalam perjalanan baik dekat mahupun jauh kerana ada masalah tulang selepas kejadian itu dan orang yang memukulnya sehingga kini tidak mahu bertanggungjawab sepenuhnya.Ujian demi ujian yang dilaluinya, berdakwah melalui pendidikan sama ada dengan mengajar Al-Quran atau memberi tausiyah di masjid atau surau. Malah, sehingga kini dia terus bersabar dengan suaminya yang tidak mampu menampung kehidupannya. Ustadzah Surajinem juga merupakan tulang belakang keluarga yang menyara anak dan suami serta berdakwah kepada masyarakat. Dedikasinya kepada masyarakat dalam mengajar Al-Quran dan berkhidmat di sekolah biasanya bermula dari jam 7 pagi hingga 8 malam dan rutin setiap hari, Ustadzah Surajinem hanya tidur beberapa jam sahaja.
Sememangnya jika dibayangkan kisah di atas seolah-olah tidak mungkin berlaku tetapi itulah kisah yang pernah dialami oleh Ustadzah Surajinem.Hasratnya untuk menunaikan haji ke Tanah Suci sudah lama tertanam, malah sudah lama membuat ansuran simpanan haji dan insyaAllah tinggal setahun sahaja lagi ansuran simpanan haji dapat diselesaikan. Namun, wang belum cukup dan hasratnya untuk beribadat di Tanah Suci sudah lama terbuku di hatinya. Malah beliau telah berwasiat sekiranya beliau meninggal dunia tidak dapat menunaikan haji, maka beliau bercadang untuk menyedekahkan simpanan haji di Jalan Allah untuk institusi Tahfiz Quran.
Melalui kutipan derma ini, kami berhasrat untuk memberikan Ustadzah Surajinem ziarah umrah ke Tanah Suci. Semoga dengan pemberian umrah daripada anda semua akan menjadi asbab Ustadzah Surajinem dan anda semua dapat menunaikan ibadah haji nanti. Amin!


Jom #BuatBaik!

Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Doa-Doa #Penyumbang

Terbaru Rujukan

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Dec 15, 2023

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM25.00

Dec 15, 2023

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM100.00

Dec 15, 2023

MOHAMAD YAMIN

Menyumbang sebanyak RM10.00

Dec 15, 2023

HAMBA ALLAH

Menyumbang sebanyak RM100.00

Dec 12, 2023

Kempen Sumbangan Tamat