KELAB JELAJAH KUALA LUMPUR

Dimulakan pada Mar 31, 2022

VAN JENAZAH BARU UNTUK KAMPUNG TIROK

RM130,134 / 81.33 %

Telah terkumpul daripada sasaran sumbangan RM160,000

5478 Penyumbang

72 Baki Hari

Kongsi:

Tentang Kempen

Kami ingin mengajak para penyumbang untuk memudahkan urusan penduduk kampung Tirok, jangan ada lagi saudara kita yang susah pengurusan jenazahnya. Mari #BuatBaik kepada mereka.


Assalamualaikum dan salam sejahtera. Di sini kami mengajak kita semua untuk bersama-sama menyumbang ke atas kempen ini. Tujuan kami adalah untuk mendapatkan sebuah van jenazah yang akan diinfaqkan ke kampung Tirok untuk kegunaan masyarakat sekitar khususnya penduduk Kampung Tirok Kelantan.


Van jenazah yang pihak kampung sekarang gunakan adalah sangat uzur, sehingga tidak layak lagi digunakan untuk pengurusan jenazah. Dan untuk menambah teruk keadaan, kampung tirok adalah hanyalah kampung yang memiliki van jenazah untuk digunakan oleh penduduk kampung tersebut dan kampung-kampung yang berdekatan dengan kampung Tirok. 


Kondisi van jenazah yang sekarang digunakan oleh penduduk kampung Tirok

Sungguh ini sangat membuat hati kami terasa sedih, apalagi pengurusan jenazah adalah sesuatu hal yang fardhu dalam agama kita. Dari sanalah kami ingin mengajak kepada semua penyumbang untuk #BuatBaik ke pada mereka.

Semoga amalan yang kita lakukan ini menjadi asbab Allah subhanahu wa ta’ala mudahkan kita dalam urusan kita di dunia dan di akhirat.

"Barang siapa yang melayan jenazah orang Muslim kerana iman dan ikhlas, turut solat jenazah bersama-sama dan menyelenggarakan pengebumiannya sehingga selesai, maka orang itu pulang membawa pahala dua qirat, satu qirat kira-kira sebesar Bukit Uhud. Dan siapa yang mengikut solat jenazah sahaja, kemudian dia pulang sebelum dimakamkan, maka orang itu pulang membawa pahala satu qirat." (Riwayat al-Bukhari dan Sunan an-Nasai)

Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Doa-Doa #Penyumbang

Terbaru Rujukan

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

SUKIRMAN BIN MD DIN

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jun 18, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jun 18, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jun 17, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jun 17, 2024

DZAIDY

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jun 16, 2024