Perkim Bandar Tasik Puteri

Dimulakan pada Mar 12, 2021

RAYUAN WAKAF KENDERAAN UNTUK PERKIM

RM3,542 / 23.61 %

Telah Terkumpul Daripada Sasaran Sumbangan RM15,000

143 penyumbang

Tiada Tarikh Akhir

Kongsikan:

Tentang Kempen

RAYUAN WAKAF TUNAI UNTUK BELI KENDERAAN

Siapa kami?

PERKIM antara NGO tertua di negara ini khususnya berkaitan dakwah Islamiyyah dan kebajikan. PERKIM Bandar Tasik Puteri adalah salah satu cawangan PERKIM di Rawang, Selangor, berdaftar dengan ROS (JPPM) sejak tahun 2009. Hampir 90% dana yang diperlukan oleh kami adalah atas ikhtiar sendiri, kami tiada peruntukkan tetap dari PERKIM Kebangsaan atau PERKIM Negeri Selangor.

Tujuan?
PERKIM BTP semakin aktif dalam kerja-kerja dakwah dan kebajikan. Banyak aktiviti bukan sahaja memerlukan pengorbanan tenaga malah wang ringgit ahli Perkim BTP, juga perlukan kenderaan khususnya untuk mengangkut dan menghantar bantuan kepada yang memerlukan. Untuk program dakwah, setakat ini telah 6 orang memerlukan Islam untuk tahun sahaja. Mereka perlu follow up, selalu ziarah mereka dan bimbing mereka. Untuk tujuan kebajikan pula, di PERKIM BTP bukan sahaja aktif membantu masyarakat setempat, malah untuk kali pertamanya kami telah terlibat dengan misi bantuan banjir ke Jerantut, Pahang. Banyak bantuan khususnya barang dapur memerlukan kenderaan yang lasak.

Kenapa Kembara?
Buat masa ini kenderaan ini sahaja kami mampu 'maintain' nanti dari segi roadtax dan maintenance. Kami mencari kenderaan yang lasak, boleh digunakan on dan off road! Impian kami adalah memiliki Toyota Hilux atau sejenisnya, namun tiada kemampuan buat masa ini.

Berapa buah diperlukan?
Sebuah mencukupi buat masa ini.

Bagaimana nak berwakaf?
Jika anda ada kenderaan jenis ini dalam kondisi terbaik dan ingin mewakafkannya, kami alu-alukan. Atau boleh juga berwakaf secara tunai sahaja, wang terkumpul akan kami beli sebuah Perodua Kembara DVVT (purata harga sekarang adalah RM15,000, all-in).

Kalau nak wakaf tunai ada pelepasan cukai tak?
Ada, semua sumbangan kepada PERKIM layak mendapat pelepasan cukai LHDN. Boleh semak website LHDN. PERKIM tersenarai salah satu NGO yang dibenarkan pelepasan cukai.

Anda merasakan kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Kongsikan:

Perkembangan Terbaru

Tiada perkembangan

Doa-doa #Penyumbang

Rujukan Teratas

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

HAMBA ALLAH

Menyumbang sebanyak RM25

Jun 22, 2021

KASMAWATI BINTI YAHYA

Menyumbang sebanyak RM10

Jun 22, 2021

HAMBA ALLAH

Menyumbang sebanyak RM10

Jun 20, 2021

RD

Menyumbang sebanyak RM10

Jun 18, 2021

HAMBA ALLAH

Menyumbang sebanyak RM10

Jun 15, 2021