ALSALAM CHARITY FOUNDATION

Dimulakan pada Jul 04, 2022

TELAGA AIR BERSIH UNTUK RAKYAT UGANDA

RM15,600 / 6.24 %

Telah terkumpul daripada sasaran sumbangan RM250,000

699 Penyumbang

148 Baki Hari

Kongsi:

Tentang Kempen

MARILAH MEMBERIKAN SUMBANGAN UNTUK MEMBINA TELAGA AIR BERSIH UNTUK RAKYAT UGANDA YANG BERADA DALAM KESUSAHAN.


Air adalah keperluan paling asas manusia dan Nabi Muhammad (SAW) bersabda: "Sedekah yang paling baik adalah memberi minum air" [Ahmad] dan beliau adalah orang yang paling dermawan dalam bersedekah. Akses kepada air yang selamat dan bersih adalah hak asasi manusia dan kami bekerja keras untuk memastikan kesaksamaan air yang lebih besar dicapai di seluruh Afrika.Yayasan Amal Alsalam berusaha untuk memenuhi keperluan ini dalam pelbagai cara di kawasan daerah Kasese dan kawasan lain yang kekurangan air bersih di Uganda. Kebanyakan keluarga di Afrika tidak mempunyai keperluan asas seperti makanan, air bersih dan kemudahan kesihatan.Telaga air dan lubang gerudi akan digunakan oleh masyarakat, sekolah dan dispensari di sekitar. Inisiatif ini akan memberi perkhidmatan kepada lebih daripada 40,000 orang yang kini kekurangan air bersih untuk kegunaan domestik dan juga dalam bidang pertanian. Oleh itu, marilah kita menderma untuk kempen air yang disokong oleh sumbangan.com ini untuk menyediakan air bersih kepada orang yang terkesan untuk menyelamatkan nyawa mereka. Membina telaga air adalah lebih daripada sedekah. ia adalah satu cara untuk menyelamatkan nyawa.Bayangkan ini, setiap kali air bersih yang anda sumbangkan menyelamatkan nyawa seseorang.

1. Air bersih membasmi penyakit berkaitan air dan memastikan kadar kematian yang lebih rendah di kalangan kanak-kanak.

2. Akses kepada air bersih akan digunakan untuk menyiram dan mengairi tumbuhan dan pokok untuk menyelamatkan alam sekitar kita.

3. Kanak-kanak dan wanita hamil akan dijamin kesihatan yang baik kerana penggunaan air bersih

4. Air bersih akan meningkatkan kesihatan fizikal dan badan kanak-kanakPemberian air ini selalunya boleh menghidupkan semula masyarakat. Air bersih membawa kepada ternakan yang sihat, orang yang sihat, lebih ramai kanak-kanak di sekolah, lebih ramai wanita bekerja dan pertanian yang lebih baik. Dengan membina telaga air, anda akan mendapat ganjaran untuk setiap titisan air Insha’Allah. Setiap telaga air yang digerudi akan memberi perkhidmatan kepada 500 orang setiap hari dan ia bertahan lebih daripada 10 tahun tanpa pembaikan.
Yayasan amal Alsalam di bawah sumbangan.com akan menguruskan telaga air ini dengan meletakkan penyelia pada setiap telaga, Hal ini akan membantu untuk berkhidmat untuk masa yang lama tanpa pembaikan. Majoriti orang yang mengambil air dari sungai adalah kanak-kanak dan ini meletakkan mereka berisiko mendapat bilharzia dan cirit-birit kerana sungai ini tidak dirawat. Oleh itu kami menyeru anda untuk menyokong komuniti dan sekolah. Mari kita menderma ke arah kempen telaga air untuk menyokong ramai orang yang terdedah di Afrika Uganda.Allah berfirman di dalam Al-Quran, "dan sesiapa yang menyelamatkan seseorang (sebuah nyawa) seolah-olah dia telah menyelamatkan seluruh umat manusia "(Quran, 5:32). Nabi (SAW) bersabda "menuangkan sisa dari baldimu ke dalam baldi saudaramu adalah sedekah" itu adalah sedekah Jariyah yang paling utama.


Jom #BuatBaik!

Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Doa-Doa #Penyumbang

Terbaru Rujukan

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

HISHAM

Menyumbang sebanyak RM10.00

Feb 05, 2023

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Feb 05, 2023

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Feb 04, 2023

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Feb 04, 2023

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Feb 04, 2023