PERTUBUHAN KASIH BESTARI

Dimulakan pada Feb 16, 2023

DANA OPERASI RUMAH ANAK YATIM DAN ASNAF CAHAYA KASIH BESTARI

RM61,334

Telah terkumpul

2637 Penyumbang

Kongsi:

Tentang Kempen

Kutipan dana dijalankan untuk meringankan tanggungan Pusat Jagaan Cahaya Kasih Bestari yang teletak di Subang Selangor yang menjaga seramai 168 orang anak yatim dan asnaf serta menyewa 8 buah rumah.


Pusat Jagaan Cahaya Kasih Bestari ditubuhkan pada 2010. Terletak Kampung Melayu Subang, Shah Alam. Pusat jagaan ini bermula dengan seramai 13 orang penghuni, kini penghuni pusat jagaan ini mempunyai seramai 168 orang yang ditempatkan di 8 buah biji rumah. Mereka adalah golongan yang terdiri daripada golongan anak-anak yatim dan miskin yang berusia di antara 1 hingga 10 tahun.


ما نَقَصَتْ صَدَقَةٌ مِن مالٍ، وما زادَ اللَّهُ عَبْدًا بعَفْوٍ، إلَّا عِزًّا


Maksudnya: “𝑇𝑖𝑑𝑎𝑘 𝑎𝑘𝑎𝑛 𝑏𝑒𝑟𝑘𝑢𝑟𝑎𝑛𝑔 ℎ𝑎𝑟𝑡𝑎 𝑑𝑒𝑛𝑔𝑎𝑛 𝑠𝑒𝑑𝑒𝑘𝑎ℎ. 𝐷𝑎𝑛 𝑠𝑒𝑜𝑟𝑎𝑛𝑔 ℎ𝑎𝑚𝑏𝑎 𝑦𝑎𝑛𝑔 𝑝𝑒𝑚𝑎𝑎𝑓 𝑝𝑎𝑠𝑡𝑖 𝑎𝑘𝑎𝑛 𝐴𝑙𝑙𝑎ℎ 𝑡𝑎𝑚𝑏𝑎ℎ𝑘𝑎𝑛 𝑘𝑒𝑚𝑢𝑙𝑖𝑎𝑎𝑛 𝑏𝑎𝑔𝑖𝑛𝑦𝑎.” (Riwayat Muslim)KAMI AKAN BIMBING MEREKA


Gejala sosial di negara ini semakin membimbangkan. Jika tiada langkah pencegahan dan didikan di usia awal, ramai yang akan mula terjebak dengan masalah sosial ini yang pastinya akan merosakkan negara secara am dan meruntuhkan agama Islam secara khususnya. Maka kami di sini mengambil inisiatif untuk menempatkan mereka di sini untuk kami memberi bimbingan dan pendidikan kepada mereka. Setiap anak yang terjebak dengan gejala negatif ini seolah-olah tidak dapat bertemu jalan untuk kembali kepada Allah SWT. 

Siapakah yang dapat mengubah mereka sedangkan selama ini mereka juga belajar dan dididik di sekolah masing-masing. Mereka sebenarnya terjebak dalam perangkap nafsu dan syaitan. Mereka perlu dipulihkan. Justeru selaku anggota masyarakat yang prihatin dan mempunyai sedikit kesedaran serta keinsafan, beberapa individu telah mengambil inisiatif menubuhkan Pertubuhan Kebajikan Kasih Bestari.


Bantuan Dana Sumbangan Bulanan Kos Operasi


Pada 2023 pasti akan lebih mencabar buat rumah ini, kos dana operasi yang semakin meningkat memberi tekanan kepada Pusat Jagaan Cahaya Kasih Bestari untuk menampung 168 orang anak-anak yatim dan asnaf. Kos operasi pada tahun 2022 dianggarkan sebanyak RM108,710.00 sebulan adalah jumlah yang besar buat kami, malah pada tahun 2023, dianggarkan kos akan meningkat, pasti akan memberi tekanan Rumah Pusat Jagaan Cahaya Kasih Bestari untuk terus beroperasi.DANA OPERASI RUMAH JAGAAN ANAK YATIM


Ekoran itu, Rumah Pusat Jagaan Cahaya Kasih Bestari dengan rendah hati memohon sumbangan bulanan ikhlas daripada penderma untuk menyumbang kepada dana operasi rumah jagaan anak-anak yatim ini. Kami di sini sememangnya tiada pendapatan yang tetap dan hanya bergantung kepada sumbangan sukarelawan.Semoga dengan sumbangan anda mampu untuk menampung kos operasi bagi menyediakan dan membina kemudahan pembelajaran dan kemahiran yang lebih selesa buat anak-anak yatim dan asnaf di sini.


لَنْ تَنَالُوا الْبِرَّ حَتَّىٰ تُنْفِقُوا مِمَّا تُحِبُّونَ ۚ وَمَا تُنْفِقُوا مِنْ شَيْءٍ فَإِنَّ اللَّهَ بِهِ عَلِيمٌ


“𝐾𝑎𝑚𝑢 𝑠𝑒𝑘𝑎𝑙𝑖-𝑘𝑎𝑙𝑖 𝑡𝑖𝑑𝑎𝑘 𝑠𝑎𝑚𝑝𝑎𝑖 𝑘𝑒𝑝𝑎𝑑𝑎 𝑘𝑒𝑏𝑎𝑗𝑖𝑘𝑎𝑛 (𝑦𝑎𝑛𝑔 𝑠𝑒𝑚𝑝𝑢𝑟𝑛𝑎), 𝑠𝑒𝑏𝑒𝑙𝑢𝑚 𝑘𝑎𝑚𝑢 𝑚𝑒𝑛𝑎𝑓𝑘𝑎ℎ𝑘𝑎𝑛 𝑠𝑒𝑏𝑎𝑔𝑖𝑎𝑛 ℎ𝑎𝑟𝑡𝑎 𝑦𝑎𝑛𝑔 𝑘𝑎𝑚𝑢 𝑐𝑖𝑛𝑡𝑎𝑖 𝑑𝑎𝑛 𝑎𝑝𝑎 𝑠𝑎𝑗𝑎 𝑦𝑎𝑛𝑔 𝑘𝑎𝑚𝑢 𝑛𝑎𝑓𝑘𝑎ℎ𝑘𝑎𝑛 𝑚𝑎𝑘𝑎 𝑠𝑒𝑠𝑢𝑛𝑔𝑔𝑢ℎ𝑛𝑦𝑎 𝐴𝑙𝑙𝑎ℎ 𝑀𝑎ℎ𝑎 𝑀𝑒𝑛𝑔𝑒𝑡𝑎ℎ𝑢𝑖𝑛𝑦𝑎.” (Surah Ali Imran, ayat 92)


Jika terdapat pertanyaan, kemusykilan mahupun aduan, Tuan-tuan dan Puan-puan boleh terus menghubungi 016 2516515 atau Tuan-tuan dan Puan-puan boleh menziarah terus ke alamat Lot 5930, Jalan Jati, Kg Melayu Subang, 40150 Shah Alam, Selangor.


Jom #BuatBaik!

Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Terbaru Perkembangan

Tiada perkembangan

Doa-Doa #Penyumbang

Terbaru Rujukan

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Feb 14, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Feb 13, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Feb 12, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Feb 11, 2024

HAMBA ALLAH

Menyumbang sebanyak RM50.00

Feb 10, 2024

Kempen Sumbangan Tamat