KELAB JELAJAH KUALA LUMPUR

Dimulakan pada Feb 08, 2024

MAJLIS IFTAR SANTUNAN KASIH ANAK-ANAK YATIM DAN AGIHAN BANTUAN

RM13,541 / 135.41 %

Telah terkumpul daripada sasaran sumbangan RM10,000

560 Penyumbang

Kempen Berjaya

Kongsi:

Tentang Kempen

Ramadan sepatutnya mengajar kita menjadi lebih empati dengan golongan susah dan fakir miskin. Berilah sedikit kerana besar ertinya kepada meraka.


Menunaikan ibadah puasa wajib sepanjang bulan suci Ramadan bagi umat Islam yang tiada keuzuran, dapat menyerlahkan falsafah untuk memberi keinsafan mengenai penderitaan lapar dan dahaga ditanggung oleh golongan fakir miskin, termasuk anak-anak yatim.Justeru, dengan adanya pengajaran daripada hikmah puasa Ramadan dari menahan lapar dan dahaga itu, kami berharap golongan yang mewah dan berkemampuan akan berlumba-lumba untuk menghulurkan sedekah supaya kami dapat mengadakan majlis berbuka puasa bersama anak yatim dan pelajar tahfiz serta memberikan kurma, telekung dan kain pelikat bagi menyelami bulan Ramadan dengan lebih baik.Ada dalam kalangan mereka yang tidak pernah menukar telekung dan kain pelikat sama sekali jika tiada yang membelikan kelengkapan tersebut kepada mereka. Sesungguhnya mereka hanya mampu merasai telekung baru kerana pemberian daripada anda semua yang baik hati ini.“Mereka bertanya kepadamu tentang anak yatim, katakanlah; “Mengurus urusan mereka secara patut adalah baik” (QS. Al-Baqarah 2: 220).


Dalam ayat tersebut, Allah menegaskan kepada kita untuk mengurus anak-anak yatim dengan sebaiknya. Besar ganjaran pahala bagi orang yang memuliakan dan menyantuni mereka. Ayuh berikan peluang mereka merasai nikmat berbuka puasa dengan berkongsi sebahagian daripada rezeki anda! InshaaAllah semoga Ramadhan anda tahun ini lebih meriah dengan amal jariah dan balasan pahala oleh Allah SWT. Kita digalakkan perbanyakkan bersedekah dan membantu golongan memerlukan. Itu antara hikmah dan manfaat puasa Ramadan. Justeru, hikmah dan manfaat ini tidak akan dapat dicapai jika kita hanya fokus kepada menahan lapar dan dahaga selain membazir membeli makanan untuk berbuka.


Jom #BuatBaik!

Anda berasa kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Doa-Doa #Penyumbang

Terbaru Rujukan

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Apr 09, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Apr 09, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM25.00

Apr 09, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Apr 09, 2024

Hamba Allah

Menyumbang sebanyak RM10.00

Apr 09, 2024

Kempen Sumbangan Tamat