TADIKA PINTAR AS SOFFIYAH

Dimulakan pada Nov 25, 2021

SEDEKAH JUMAAT MAKANAN ASNAF DAN ORANG MISKIN

RM2,630 / 37.57 %

Telah Terkumpul Daripada Sasaran Sumbangan RM7,000

104 penyumbang

25 Baki Hari

Kongsikan:

Tentang Kempen


Hari Jumaat adalah hari terbaik dalam seminggu. Allah siapkan keampunan, pengabulan doa, dan pahala besar bagi hamba-hamba beriman. Hendaknya mereka meningkatkan amal shalih dan ketaatan. Khususnya, ibadah-ibadah yang diagungkan di dalamnya seperti solat Jumatt, memperbanyak shalawat, membaca surat Al-Kahfi, dan selainnya.

Salah satu amal shalih yang mendapat perhatian para ulama adalah sedekah. Iaitu mengeluarkan infak dan sedekah di hari yang Allah limpahkan karunia dan kebaikan kepada para hamba-Nya.

Ibnu Qayyim Rahimahullah berkata tentang keutamaan hari Jumaat dalam kitabnya, “Bahawasanya sedekah di hari Jumaat dibandingkan semua hari dalam sepekan seperti sedekah di bulan Ramadaan dibandingkan bulan-bulan selainnya". (Zaadul Ma'aad, I/407)

Demikianlah keutamaan sedekah hari Jumat menurut Ibnu Qayyim. Namun demikian tidak ada keterangan atau dalil khusus tentang keutamaan sedekah hari Jumaat, namun berdasarkan pemahaman ulama, sedekah hari jumat itu menggabungkan dua kebaikan iaitu sedekah dan hari Jumat yang didalamnya ada keberkahan, sehingga nyatalah adanya keutamaan sedekah di hari Jumaat.

Sedekah ini dikhususkan untuk pemberian makanan kering kepada asnaf yang memerlukan. Semoga dipermudahkan segala urusan.

Anda merasakan kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Kongsikan:

Doa-doa #Penyumbang

Rujukan Teratas

avatar

AMIR AZWAN BIN JOHAR

Jumlah: 1

Senarai Sumbangan

HAMBA ALLAH

Menyumbang sebanyak RM10.00

Nov 27, 2021

HAMBA ALLAH

Menyumbang sebanyak RM10.00

Nov 27, 2021

HAMBA ALLAH

Menyumbang sebanyak RM10.00

Nov 26, 2021

HAMBA ALLAH

Menyumbang sebanyak RM10.00

Nov 26, 2021

HAMBA ALLAH

Menyumbang sebanyak RM25.00

Nov 26, 2021