YAYASAN AMAL MAARUF MALAYSIA

Dimulakan pada Jun 17, 2022

BANTUAN SUMBANGAN ANAK-ANAK NELAYAN MISKIN

RM2,535 / 31.69 %

Telah Terkumpul Daripada Sasaran Sumbangan RM8,000

126 penyumbang

2 Baki Hari

Kongsikan:

Tentang Kempen

Yayasan Amal Maaruf Malaysia akan menyalurkan bantuan untuk anak-anak miskin dari keluarga nelayan kecil. Jom kita rebut pahala dengan membantu mereka!


Assalamualaikum WBT, saat anak-anak kita mampu menjalani pembelajaran dengan sempurna, jangan kita lupa bahawa terdapat ramai anak-anak miskin khususnya yang terdiri daripada anak-anak nelayan kecil yang tidak mampu atau sukar untuk meneruskan persekolahan atau menyambung pengajian akibat kesusahan dan kemiskinan yang menimpa.


Sebahagian daripada mereka terpaksa berkerja untuk membantu keluarga apabila pulang dari sekolah. Ramai juga di antara mereka yang terpaksa melupakan hasrat untuk menyambung pembelajaran atau pengajian ke tahap yang lebih tinggi demi membantu ibu dan ayah mencari rezeki. Hal ini kerana, pendapatan golongan nelayan kecil sangat tidak menentu kerana terpaksa bergantung dengan hasil tangkapan laut dan cuaca.Dengan rasa simpati dan ihsan terhadap anak-anak nelayan kecil ini, maka pihak Yayasan Amal Maaruf Malaysia (YAMM) melalui skuad kami di negeri Kedah terpanggil untuk menyalurkan bantuan kepada anak-anak nelayan kecil miskin. Bantuan yang akan disalurkan berupa bantuan kewangan dan sedikit barangan makanan asas kering seperti beras, tepung gandum, makanan dalam tin, bihun dan sebagainya sebagai usaha untuk meringankan beban yang sedang ditanggung oleh keluarga mereka.


Usaha ini adalah ikhtiar kita bagi melihat anak-anak nelayan kecil dapat menjalani kehidupan dan pembelajaran mereka dengan sempurna. Sasaran bantuan adalah untuk 40 orang yang terdiri daripada anak-anak nelayan kecil miskin dari sekolah rendah sehingga ke peringkat selepas SPM. Mereka ini adalah sebahagian anak-anak nelayan kecil yang tinggal di beberapa perkampungan nelayan di negeri Kedah.Oleh itu, pihak Yayasan Amal Maaruf Malaysia mengajak orang ramai untuk bersama-sama menjayakan program bantuan ini semoga anak-anak nelayan kecil yang dibantu dapat meneruskan kehidupan dan pembelajaran dengan sempurna. Semoga  setiap sumbangan Tuan/Puan diberi pahala dan ganjaran yang besar serta keampunan oleh Allah SWT.


Nabi SAW ada bersabda: “Sesiapa yang melepaskan satu kesusahan seorang mukmin, pasti Allah akan melepaskan daripadanya satu kesusahan pada hari kiamat. Sesiapa yang menjadikan urusan orang lain mudah, pasti Allah akan memudahkan urusannya di dunia dan di akhirat.” (Hadis Riwayat Muslim).Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Sesungguhnya orang lelaki yang bersedekah dan orang perempuan yang bersedekah, serta mereka memberikan pinjaman kepada Allah, sebagai pinjaman yang baik lagi ikhlas, akan digandakan balasannya dengan berganda-ganda banyaknya, dan mereka pula akan beroleh pahala yang mulia”. (Surah Al-Hadid : 18)


Jom #BuatBaik!


Anda merasakan kempen ini mencurigakan?
Laporkan kepada kami

Perkembangan Terbaru

Tiada perkembangan

Doa-doa #Penyumbang

Rujukan Teratas

Tiada rujukan

Senarai Sumbangan

HAFIZ NASER

Menyumbang sebanyak RM100.00

Jun 27, 2022

HAMBA ALLAH

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jun 27, 2022

HAMBA ALLAH

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jun 27, 2022

HAMBA ALLAH

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jun 25, 2022

HAMBA ALLAH

Menyumbang sebanyak RM10.00

Jun 25, 2022